2014: Strategiske lettvintheter

Q4 er synsing, budsjetter, tro, tvil og dårlig tid. Eksperter står i kø for å fortelle hva vi MÅ prioritere neste år. Hvorfor så sent? Vet de ikke at planer og budsjetter starter i Q3? Og har de en track record som gjør dem oppmerksomhet verdig?

Trender har lett for å bli mer underholdning enn strategi. For de fleste. Spesielt ti-på-topp-lister fra internasjonale bransje-storheter. Vi tar en titt, ser og husker noe vi liker, glemmer resten og kontrollerer aldri resultatet. Som regel stemmer det dårlig. Alternativt er spådommene så vage at de stemmer uansett. Eller de er rettet mot markeder som ikke finnes på våre kanter av verden.

For eksempel: Som nummer 4 på Gartners strategiske IT-trender for 2013 finner vi «The Internet of Things». I beste fall vagt – også etter et oppslag i Wikipedia. En trend? Snarere en utvikling som startet på 90-tallet. For 2014 har Gartner endret uttrykket til «The Internet of everything» og flyttet til 3. plass … uten at vi er klokere.

For oss gir en sammenligning av Gartners ti-på-topp for inneværende og neste år mer nytteverdi enn listene hver for seg. Borte fra ett år til det neste betyr enten ‘mainstream’ eller helbom. Det gjelder hele nedre halvdel av 2013-listen – posisjon 6 til 10. Alle som én er borte. ‘Strategic Big Data’ er ikke blitt strategisk (se Big Data: Ustø redningsplanke for IT). ‘Actionable Analytics’ er fortsatt ukjent for de fleste. ‘In-Memory Computing’ er en naturlig utvikling mer enn en trend, tar tid og berører primært store systemer og ditto miljøer. ‘Integrated Ecosystems’ havner i samme kategori som Actionable Analytics ovenfor, og Enterprise App Stores er bare en dårlig idé.

Går vi tilbake til 2011 gjentar bildet seg med uhåndgripelige innslag som ’Social Analytics’ og ‘Fabric-Based Infrastructure and Computers’. Her finner vi også forløperen til ‘The Internet of Things’: ‘Ubiquituos Computing’. Armert med denne erfaringen, stryker vi like godt nedre halvdel av 2014-oversikten. Vidløftigheter med beskjeden praktisk verdi, spesielt på kort sikt (2-3 år). 3D-printing er spennende, men ikke strategisk. Kanskje i 2015. ‘The Era of Personal Cloud’ startet for 2-3 år siden, og er et faktum mer enn en trend. Og ‘Software Defined Anything’ er like uhåndgripelig som ‘The Internet of Everything’.

Første halvdel av listene er langt mer relevant. For både 2013 og 2014 har topp-innslagene med mobilitet å gjøre. De handler imidlertid mer om utfordringer enn om trender. ‘Mobile Device Battles’ er blitt til ‘Mobile Device Diversity and Management’. Og ‘Mobile Applications & HTML5’ er blitt til ‘Mobile Apps and Applications’. I denne grenseflaten har de fleste IT-miljøer utfordringer – faktiske og strategiske. At HTML5 er borte for 2014, indikerer overgang fra trend til mainstream. HTML5 er ingen trend, men et faktum. Hva som er forskjellen på Apps og Applications er ikke åpenbart, men tilpasning og utvikling av tjenester og grensesnitt til mobile enheter, bør oppta de fleste. I 2014 som i 2013.

De virkelig strategiske punktene sett fra vårt perspektiv, er ‘Hybrid Cloud and IT as a Service Broker’ og ‘Cloud/Client Architecture’ – henholdsvis nr. 4 og 5 på 2014-listen. De setter navn på 2 viktige utfordringer for ethvert IT-miljø – uavhengig av størrelse, og uansett side av leverandør/kunde-skillet. ‘Hybrid Cloud’ er passasjen IT-miljøer flest må gjennom på veien til nettskyen, og ‘IT as a Service Broker’ er rollen IT er på vei inn i (se IT-avdelingen 2.0: Fra monopolist til partner). Ny arkitektur på flere nivåer er muliggjøreren. En erkjennelse av at gamle godstog passer dårlig på moderne motorveier.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.