Er Skydrive Pro en bløff?

Nei, ikke tjenesten. Den er reell nok. Men premissene den er solgt inn til blant annet norske kommuner på, er ikke etterettelige.

Årsaken til spørsmålet er følgende sitat fra CW 8.3.13 i en artikkel om nettskylagring: “Garantert på plass i Europa: Microsoft lagrer primært dataene i datasenteret i Nederland, med et datasenter i Irland som sekundært og redundant lager. –Vi garanterer at dataene blir lagret innenfor EU, med et forbehold at deler av filer, men ikke hele datasett, kan mellomlagres i USA i de tilfellene det trengs for katastrofeberedskap eller sikkerhetskopi, forsikrer [Microsofts Anna] Olsson. Autentisering og visse andre tjenester skjer mot servere i USA og Canada.”

Artikkelen forklarer videre at det er disse ‘garantiene og databehandlingsavtalene’ som gjør at kommuner i Norge kan bruke Microsofts nettskytjenester.

En underlig garanti. ‘I hovedsak’ og ‘med forbehold’ hører ikke hjemme i vår definisjon av ‘garanti’. Det vi ser er snarere en intensjon som forteller at det er store sjanser for at dataene befinner seg i EU, men at de like godt kan være på det amerikanske kontinent, kanskje begge deler.

Hvis kravet er at dataene IKKE skal forlate EU, er Microsofts lagringsløsning uaktuell:

  • Autentisering i USA eller Canada betyr at autentiseringsdataene også befinner seg der.
  • ‘Deler av filer’ har ingen verdi for katastrofeberedskap og backup. Derfor må ‘deler av filer’ oppfattes som ‘alle deler av filer’, dvs. 100%. Å definere en forskjell mellom ‘hele datasett’ og ‘filer’ er snedig ordspill. Og hvem definerer når Microsoft har behov for katastrofeberedskap?
  • Hva slags katastrofe ser Microsoft for seg som kan sette både Nederland og Irland ut av spill?

Med mindre CWs journalist har misforstått og feilsitert, har Microsoft et forklaringsproblem overfor både Datatilsynet og norske kommuner. De såkalte lokaliserings-garantiene er lite verdt, og tynnere enn tilsvarende fra Google.

Når det er sagt, mener vi fortsatt at det meste av data-lokaliseringsdebatten har gått ut på dato (se Hvor dataene er? Spiller ingen rolle … og Narvik Kommune skolerer Datatilsynet). Plassering er irrelevant, det er sikringen av og kvaliteten på tjenestene som teller.

Redelighet gjelder uansett.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.