XaaS: Panikkbrems for IT

‘As a Service’ er en bastard. En forvirrende konstruksjon som bevarer ITs selvfølelse og øker avstanden til brukerne. De interesserer seg for funksjon, nytte og tilgjengelighet, ikke opphav.

XaaS indikerer at noe som ikke er en tjeneste, fremstilles som en tjeneste. Men tjenester er tjenester, software er software og plattformer er plattformer. Software kan levere tjenester, men ikke være det. Simuleringen indikert av ‘as a’ er markedsføring – nyttig som en overgang for å skape gjenkjennelse og trygghet i markedet, men egentlig både overflødig og misvisende.

Dessuten: Det er primært IT som trenger og bruker disse konstruksjonene. IaaS, PaaS, BPaaS, SaaS, SECaaS etc. Brukerne forstår verken begrepene eller hensikten. De kaller en spade for en spade, og er uinteresserte i opphav og leveringsmekanisme.

Facebook og Salesforce leverer henholdsvis sosiale og CRM-tjenester. NRK.no leverer innhold, yr.no leverer værvarsel. Samtlige ‘skapes’ av software. Og infrastruktur. En kombinasjon vi finner igjen i bilen, komfyren og telefonen. Brukerne opplever dem som tjenester, funksjoner eller innhold. Ingen snakker om ‘TV as a Service’ selv om begrepet passer etter IT-målestokk.

Vi har sympati for nytteverdien av ‘aaS’ i tekniske miljøer – for å skape motivasjon, forståelse og fremdrift. Men overgangen til virkeligheten må gjøres kort, og brukerne må holdes utenfor. De opplever i voksende grad IT som en forstyrrelse snarere enn en hjelper. Eller – som vi observerte i 12 ubehagelige observasjoner om IT: Brukerne oppfatter IT som ‘Ikke Tilgjengelig’. ITs fremtid avhenger av at oppfatningen endres.

At IT bytter betydning til ‘Intelligente Tjenester’ betyr ikke at det er hensiktsmessig å gi gamle travere ‘tjenester’ til etternavn. Derfor finner vi ingen snekkere under ‘Hammer as a Service’ i telefonkatalogen.


Se også Når IT-avdelingen kortsluttes.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.