Når blir et nettbrett en PC?

‘Aldri’ er det naturlige svaret. Men statsitikkmakerne gir blaffen. Teller søkke og snøre, og sender Apple til topps. Bare tull?

Det både føles og høres unaturlig. Amazon er ingen PC-leverandør. Både Apple og Samsung er små. Etter tradisjonell målestokk. Men hvem bestemmer målestokken? Og hvilken er riktig?

Det minner om situasjonen med mobiltelefonen: Vi har beholdt begrepet, men forandret innholdet. Dagens mobiltelefoner har litt med telefoni og mye med utallige andre funksjoner å gjøre. Faktum er at Nokia holdt på å gå over ende fordi de fortsatte å lage mobiltelefoner mens verden ønsket ‘multidingser’.

Derfor: Hva om statistikerne har rett, at det ER meningsfylt å kalle nettbrett for PCer i noen sammenhenger? Her er i alle fall ett argument: “Den dagen noen skaffer brett i stedet for PC, er brettet for PC å regne.” Dessuten: At et brett er en ‘personal computer’ er udiskutabelt. Betyr det at også smarttelefoner er eller blir for PCer å regne? Nei. Ingen erstatter PCen (den tradisjonelle) med en smarttelefon. Den kommer i tillegg.

Forsøket på omdefinering av et uttrykk er først og fremst en påminnelse om at markedet er i forandring. Rask forandring. Det ER meningsfylt å sammenstille tallene som i grafen over: Resultatet forteller noe om virkeligheten, utviklingen og forventningene. Vi kan like eller mislike begrepsbruken, men kunnskapen er relevant.


Se også Glem PCen, lag en klient-strategi.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.