iBeacon åpner BLE, knerter NFC, endrer verden

Idet vi går inn i 2014 er over 200 millioner dingser iBeacon-kapable. Det begynner i Apples butikker, passerer lommeboka og fortsetter til sykesengen. BLE er underutnyttet og ustoppelig.

iBeacon åpner dørene for BLE – Bluetooth Low Energy. Perfekt teknologi for sporadisk kommunikasjon: Små datamengder, lavt energiforbruk, tilfeldige oppkoblinger (se Bluetooth til himmels – med norsk hjelp). Velkjent, enkel, billig og fleksibel. Og like viktig: Utbredt og underutnyttet – klar til bruk. Apples iBeacon er ingen løsning, men en veiviser. En demonstrasjon av potensiale og en lavthengende fristelse for en verden som har omfavnet iPad som kassaterminal og informasjonskiosk (se armoractive.com. Veien videre blir til mens vi går. Når vi først er i gang, er det lett å la seg rive med av potensialet.

Der NFC har snublet fordi den ble for komplisert – mange kokker, mye søl – en klassisk øvelse i komitébasert standardisering, briljerer BLE og iBeacon med enkelhet og fleksibilitet. iBeacon leverer i første omgang ‘posisjonering og push’: Lokal posisjons-info som benyttes til å levere produkt- eller kategori-basert informasjon til kundene. Stopper vi for å titte på et produkt, kommer informasjonen rett på ‘dingsen’ – hvis vi har tillatt det. Enda mer reklame? Slik høres det ut i første omgang. Så kommer den opplagte nytteverdien.

For eksempel utrustes både teatre og sports-arenaer med iBeacon-teknologi som sprer dagens program og annen informasjon til gjester og besøkende. Museer følger etter med tilsvarende. Beskjedne investeringer og spennende resultater.

På hjemmefronten er alarmer, varslingssystemer og termostater allerede et faktum. Selvlærende med implisitte fjernstyringsmuligheter – se for eksempel nest.com. Eksisterende systemer for styring av lys, lyd, solavskjerming, temperatur, garasjedører, låser etc. blir erstattet av BLE-baserte varianter som blir enklere, billigere, og mer fleksible: De kan kobles sammen og spille sammen – og fjernstyring via smarttelefon og brett blir enklere og raskere med umiddelbar oppkobling. 5-10 sekunder er lenge når en enkel funksjon skal aktiviseres. Konkurrerende mekanismer/teknologier som 802.15.4, Zigbee, Ant, Zwave har lite å stille opp med – uansett hvor sofistikerte de isolert sett måtte være. Når ballen først ruller, vil BLE følge i Ethernets fotspor: Den vinner ikke på grunn av egnethet, men på grunn av tilgjengelighet, lav kostnad og enkelhet.Betalingsmekanismer følger hakk i hæl, og leverer enkelheten NFC har manglet. Rask, effektiv, sikker og tilgjengelig. PayPal lanserte en løsning for butikker for et par måneder siden, BLE-basert med tilkobling til en App på smarttelefonen. Flere er på vei. Den lave terskelen og utgangspunktet i kjent teknologi frister. Når ‘transaksjonsleverandørene’ – denne gangen med PayPal i spissen, tar skjeen i egen hånd, øker presset.

iBeacon er en døråpner, en katalysator. 2014 blir et BLE-år. Neste år betaler vi julegavene annerledes. Og vet mer om dem før vi betaler.


Se også Hvorfor NFC er en flopp

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.