Chromebook-flopp

Alt Google tar i blir til gull. Tidvis kan det se slik ut. Også om vi bytter ut Google med Apple, Disney, Intel, ARM og flere bakover i tid. Det stemmer aldri. Alle har sine flopper. De fleste store har mange.

Om vi holder oss til Google, er Chromebook én av dem. Skjønt - ‘flopp’ er kanskje ingen rettferdig betegnelse. Det er ikke innlysende at Chromebook noen gang har vært spesielt viktig for Google, kanskje snarere et eksperiment med offentlig eksponering.

Det egentlige målet forblir en hemmelighet, og Chromebook forblir et komma i den store sammenhengen - i beste fall. Elsket av entusiaster, dyrket i et lite hjørne av markedet, ukjent for de fleste. Entusiastene er stort sett de samme som har holdt ut med desktop Linux i 20+ år. Mange kjente ‘storheter’ har hatt korttidsopphold i gruppen – inklusive IBM, Sun, Intel og Novell – uten at det har endret virkeligheten. Hvem husker for eksempel Suns Java Desktop i dag?

Det er ironisk at Chromebook har mange fellestrekk med Windows RT, som Matt Baxter-Reynolds kommenterte på ZDnet for en tid siden: Begge har interessante egenskaper, begge forsøker å være en PC uten å være det, og ingen av dem kan levere helheten. Modige forsøk med små sjanser for å lykkes: Markedet er ofte brutalt. Det beste produktet vinner sjelden. ‘Best’ er én av mange suksessfaktorer, og kun unntaksvis den viktigste.

"The laptop as everyone knew it, is totally dead" observerte Intels direktør for mobile plattformer Navin Shenoy på Compudex-messen i Taipei i går.

Likhetene mellom de to ‘toppes’ av Web-statistikken: 0,023% markedsandel for begge. En IT-markedets 8. divisjon der Windows RT trekker det lengste strå med kortest fartstid.

Betyr det at Google hhv. Microsoft burde latt være? På ingen måte. Å ‘floppe’ er bedre enn å ikke forsøke. iOS og Android var ikke garanterte suksesser før markedet hadde sagt sitt. Fremtidige produkter fra Google og Microsoft vil trolig inneholde komponenter og/eller erfaringer fra Chromebook og Windows RT. Og en ny generasjon utviklere har erfart Darwinisme i praksis: “Det er ikke den sterkeste som overlever, ei heller den mest intelligente, men den som lettest tilpasser seg forandring.”

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.