Bluetooth til himmels - med norsk hjelp

Trodde du Bluetooth var overalt allerede? “You ain’t seen nothin’ yet!” Bluetooth Low Energy (BLE) tar over der WLAN slutter, og raderer ut alle alternativer. Hva det har med Norge å gjøre? Les videre!

BLE er en del av Bluetooth 4.0 – ferdig i 2010 og implementert i millioner av mobiltelefoner og andre ‘dingser’ siden iPhone 4s startet ‘bølgen’ i oktober 2011. Så langt er imidlertid BLE nærmest ukjent og dramatisk underutnyttet. Med god grunn: Den siste brikken har bokstavelig talt manglet. Nå er den her – i form av nettopp brikker, fra Nordic Semiconductor i Trondheim og langt mer kjente navn som Broadcom, CSR og Texas Instruments. Det er imidlertid Nordic Semiconductor (tidligere Nordic VLSI) som nevnes av Venture Capital miljøene i Silicon Valley når de entusiastisk beskriver potensialet for BLE.

BLE er lik og annerledes på samme tid. Lik fordi den benytter rammeverket for eksisterende Bluetooth - frekvenser, kanaler, innkapslingsmekanismer etc. Og ulik fordi den er orientert mot sporadisk overføring av data og raske opp/nedkoblinger. Her ligger naturligvis ‘magien’ begravet. Bluetooth slik vi kjenner den i dag er ingen nøysom innbygger i den trådløse verden. Vesentlig magrere enn WLAN, men ikke bedre enn at vi månedlig bytter batterier på våre tastaturer og pekeinnretninger – og daglig lader våre headsets.

BLE trekker nøysomhet til det ekstreme. I hvilestilling bruker en brikke noen nano-Ampere, og med en typisk ‘duty-cycle’ på rundt 0,25%, blir gjennomsnittlig strømforbruk i størrelsesorden 10-30 μA. Kombinert med brikkenes fysisk beskjedne størrelse, ruller ballen for alvor: Sportsklokker, pulsklokker (se bildet), treningssykler, annet treningsutstyr, sikkerhetsutstyr, bilnøkler, nøkkelringer og mye mer. Den tradisjonelle ANT+-teknologien, som har vært dominant i slikt utstyr i mange år, fortrenges. Ikke først og fremst på grunn av energi-nøysomhet, men funksjonalitet. Å kunne kommunisere uten videre med millioner av mobiltelefoner og annet eksisterende utstyr, åpner gigantiske muligheter: Det skal bare en App til for å overvåke sikkerhetssystemet eller treningsutstyret – eller medisinsk utstyr - eller …


På toppen av det hele sørger en fersk tilpasning til (aktiv) RFID for å sette det endelige punktum for NFC (se Hvorfor NFC er en flopp). Potensiale? Voldsomt – fordi alt rundt oss av teknisk utstyr er på vei inn i digital-alderen og skal styres/kontrolleres/logges. Utfordringer? Definitivt - ikke minst på sikkerhetssiden, men mindre enn alternativene fordi Bluetooth som plattform og teknologi er kjent og avluset gjennom 15 år. Når? De første produktene (som klokken ovenfor og et utvalg nøkkelring-sendere (se Smart Finder på iTunes App-Store) kom i 2012. I 2013 ruller det, i 2014 og 2015 kommer eksplosjonen.

What’s in it for you? Å vite hva som er underveis er en forutsetning for å gjøre riktige valg for fremtiden. BLE kommer som en foss!

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.