Intel: PC ut, NUC inn

Intel slår ikke en død hest. De forsøker å finne opp en ny. For å komme videre. De kaller den NUC. Men NUC er ikke nok – snarere ganske uinteressant.

Nærmest som bestilt etter vår ferske analyse ARM eller X86 - spiller det noen rolle?, serverte Intel forleden dødsdommen for ‘gammeldagse PCer’: Prosessorer for sokkel-montasje forsvinner. Et nøkkel-element i det tradisjonelle PC-segmentet siden tidenes morgen, kritisk for tusenvis av entusiaster, men av fallende viktighet for IT-miljøer flest. Som forlengst har flyttet til enklere og mer tidsriktige varianter - typisk alt-i-ett maskiner à la iMac, eller tynne klienter som koster lite og aldri verken åpnes eller endres.

Derfor tar Intel like godt ‘en Apple’ (se Brutale Apple og Brutale Apple, del 2), og terminerer den kostbare og unødvendige sokkel-innfatningen. Samtidig tar de ‘en Microsoft’, og introduserer det de mener er neste generasjons PC under eget navn. En Intel NUC (“Next Unit of Computing”) ser ut som en Apple TV, og er en for alle praktiske formål en tynn klient - uten eget masselager. Pris ca. USD 300, tilgjengelighet: Desember 2012.

Men NUC er ikke nok. Faktum er at NUC mangler et marked. En flora av tilsvarende produkter fra minst et halvt dusin nisje-leverandører finnes allerede – kanskje med mindre ytelse, men mer komplette og oppgavetilpassede. Apple TV er ingen PC og heller ingen NUC, men et eksempel på attraktiv og effektiv pakking: Strømforsyning, WLAN og masselager innebygget. Et komplett system. Intel sier 'full PC functionality' om NUC, men overdriver.

Selv i en Windows 8 konfigurasjon er det vanskelig å se hvordan NUC skal være nyttig for andre enn OEMer. Som gjemmer den i mer eller mindre spesialiserte produkter – ute av syne. For eksempel all-in-one maskiner som Dells XPS one 27. En kundegruppe som blir tøff for Intel å knekke fordi prispresset er stort og universelle produkter som NUC kommer til kort kostnadsmessig, om de er aldri så teknisk attraktive.

Vi skulle gjerne ha ‘satt tennene i’ en NUC for å stimulere kreativiteten (“hva kan du brukes til?” – med 3xUSB, 2xHDMI, Ethernet, WLAN (tillegg), 8GB hukommelse (tilllegg), Core i3 CPU…), men venter til Intel får summet seg. For oss ligner NUC mer på en flopp en på ‘the next unit of computing’.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.