iPad kom, HP gikk …

Apple selger flere iPads enn HP selger PCer. Og HP er fortsatt den mestselgende PC-aktøren. Det lover ikke godt for fremtiden.

Å være best i et fallende marked er kortsiktig moro. Nettbrettsalget eksploderer. Hele IT-markedet snakker om ‘the post-PC era’. Evolusjon. Naturlig utvikling. Vi er også i post-CD, post-telefax, post-CRT, post-magtape og post-mange-andre-teknologier alderen. Teknologiene er ikke borte, men over middagshøyden. På nedtur. Hva gjør en historisk markedsleder som HP?

Kaster ut PC-divisjonen? Avgåtte toppleder Apotheker gjorde det. Samtidig kastet han ut det mest foroverlente produktet i porteføljen, WebOS og TouchPad. Og fulgte selv med på lasset. Forståelig nok likte selskapets styre disposisjonene dårlig.

Etterfølgeren Meg Whitman reverserte begge. HP fortsetter som verdensleder på PC-siden. Enn så lenge. Det skulle bare mangle. PCene er ikke god business, men business. Det gir pusterom, men redder ikke fremtiden. Illustrativt for HPs situasjon: Ingen av hovedområdene bortsett fra tjenester, har gode fremtidsutsikter. Server-businessen er god og har vekstpotensiale, men er samtidig et presset marked preget av færre og større kunder (se HP trengte en hånd, fikk en ARM). Printer-virksomheten er over toppen av naturlige årsaker. Markedet – både konsument-delen og det profesjonelle – skriver mindre, leser mer på skjerm. En økonomisk melkeku gjennom mange år står for fall. Ikke som business, men som melkeku.

Ingen kriser noen av dem, men heller ingen lyse utsikter. HP er fraværende i de voksende markedene – mobilitet og nettbrett. Noe må gjøres, og alternativene er oppkjøp eller retningsendring. Nokia ville være en passende partner – mer passende hos HP enn hos Microsoft. Retningsendring betyr et service-orientert HP der hardware og systemer faller sammen med sine respektive markeder. Det passer dårlig til HPs historiske profil, men har enormt potensiale.

Vi holder en knapp på den første – nettopp fordi den passer selskapets profil – sjel, om vi vil. HP har fortsatt tid til å handle. Ikke år, men måneder. 2012 blir et spennende HP-år.


Se også analysen HP i utforbakke (oktober 2010).

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.