Brutale Apple - del 2: iPhone 5

Å bryte med historien er vanskelig og risikabelt. Å ikke bryte med historien er enkelt – ’la det skure’, men like risikabelt. Apple har gjort det gang på gang. Og blitt nedsablet av media og ‘eksperter’, men omfavnet av markedet.

Derfor burde det ikke overraske noen at også iPhone 5 byr på noen ‘brutaliteter’. Og får så ørene flagrer fra ekspertisen, mens kundene står i kø. 5 millioner første weekend var kanskje mindre enn enkelte ‘eksperter’ hadde spådd, men alt som fantes på lager ble solgt. Tomt er tomt, også for Apple, som kan kritiseres for å ikke ha sørget for større lager – eller ventet med leveringsstart. På den andre siden: Er det noen som noen gang har levert bedre? Og videre – er tallet relevant i en større sammenheng? Vi tror ikke det.

Litt av samme argumentasjon kan føres om den nye kart-App’en. Den får så hatten passer for unøyaktigheter, feil, mangler – ikke i grensesnitt eller funksjon, men i data. Glemt er det faktum at ‘forgjengeren’ på iPhone og iOS – Google Maps, både hadde og har rikelig av feil. Selv etter et halvt dusin år i drift. Færre feil i dag enn for 5 år siden – naturligvis, men langt fra feilfri. Det samme gjelder for de fleste GPSer på markedet, som har sendt folk både til skogs og utfor brygger – langt unna det egentlige målet. De fleste av oss har lært at fornuft og teknologi kan kombineres. Måles Apple etter andre standarder enn andre? Og hvem er det som klager – er det brukerne eller ekspertene?

Vi forsvarer ikke feilene, men minner om at vi har vært her før. “La den som er uten synd, kaste den første sten” er det fristende å sitere fra en kjent bok når Google’s toppleder benytter anledningen til å kaste bensin på bålet.

For oss havner kritikken av ‘ladepluggen’ i samme kategori. For det første har ingen av Apples ‘dingser’ noen ladeplugg, de har en multifunksjonsplugg der lading er én av funksjonene. En ren USB-kontakt er ikke et alternativ fordi den ikke støtter funksjonaliteten vi er vant til å få fra iPhone, iPod, iPad etc. – uansett generasjon. Dessuten: Hvor hadde vi vært i dag hvis ingen turte å gjøre endringer – også i suksess-produkter?

Årsaken til at vi i dag har 6 ulike USB-kontakter er at behovene er annerledes i dag enn i 1994. Knapt overraskende. Uten slike endringer stopper utviklingen. Irriterende og nødvendig – og ironisk nok et positivt bidrag til BNP.


Se også Brutale Apple (del 1).

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.