Har Facebook et mySQL problem?

Data concept: arrow with Data Overload on grunge textured concrete wall background

Tenk deg situasjonen: Flere hundre tusen nye brukere daglig. 750 millioner brukere, hvorav flere hundre millioner aktive nesten daglig. Enorm trafikk. Høres det ut som en utfordring? Det er en utfordring. En gigantisk utfordring.

Derfor kunne mange med oss more seg over en overskrift tidligere i sommer: “Facebook har et databaseproblem. Det heter mySQL”. ‘Oh my’ stemmer enkelte eksperter og leverandører i: «Det går da ikke an å satse virksomheten på en Open Source database. Og så med slike datamengder. Halsløst, uansvarlig.»

Virkeligheten er ikke bare mer nyansert, men nærmest stikk motsatt. Derfor kan vi humre en smule over naiviteten.

I realiteten er det god grunn til å være imponert. Over både Facebooks tekniske stab og over mySQL. Databasen er riktignok hovedmotor i titusenvis av virksomhets-kritiske tjenester over hele verden, noen av dem enorme etter norske forhold. Men brukere i hundremillioners-klassen og datamengder forbi hva de fleste kan forestille seg, er mer enn vi hadde trodd mySQL kunne håndtere. Selv med magikere i stab.

Og for mye er det. Derfor har Facebook flere databasesystemer som virker sammen. Derfor knaker det i sammenføyningene. Men fortsatt er det mySQL som bærer tjenesten. Og derfor ser Facebook seg om etter et alternativ som hoved-database.

Ingen fallitt for mySQL, snarere en fjær i hatten. Ingen har utgitt mySQL for å kunne håndtere et slikt scenario – ikke bare datamengder, men maskiner, nettverk, transaksjoner, synkroniseringer, clustere og mer som de fleste av oss knapt kommer i kontakt med. Faktum er snarere at ingen har forsøkt tidligere.

Dessuten: Å måtte bytte motor i en maskin som vokser over alle grenser er vanlig, ikke det motsatte. At samme motor skal passe for en ATV og et godstog, er ikke rimelig.Våre gratulasjoner til mySQL. Og Facebook. Magikere finnes fortsatt. Magi er mulig. Og magi har sin begrensning.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.