Verdens pussigste søketjeneste

Wolfram Alpha er sannsynligvis verdens merkeligste søketjeneste. Og en av de yngste. Samt en av de minst kjente. Unntatt i spesielle miljøer. Den fortjener bedre.

WolframAlpha.com vil neppe bli din foretrukne søkemotor i overskuelig fremtid. Til det er den for spesiell. På den andre siden er den nærmest en drøm når vi søker etter data-kombinasjoner.

WolframAlpha er Business Intelligence for all verdens data. ‘Population change Oslo‘ gir oss befolkningsutviklingen i Oslo de siste 20 år. ‘Climate Oslo Norway‘ gir en oversikt over nedbør og temperatur over året siden 1940. ‘Mortgage’ gir en annuitets-kalkulator for lån, og introduserer det som er tjenestens store styrke: Kombinasjoner og beregninger. Matematikk, naturvitenskap, historie eller nåtid. ‘Bach, Vivaldi, Mozart’ stiller ikke bare opp faktaene i tabellform, men lager en tidslinje som visualiserer når de levde. ‘HP – IBM – Microsoft’ gjør tilsvarende med selskaper, og fremstiller kursutviklingen på aksjene i samme graf. ‘Oil futures’ og ‘coffee futures’ gir akkurat det – pluss litt til.

WolframAlfa videreutvikles kontinuerlig av 200 utviklere, og er tjenesten vi bruker når spørsmålene ikke passer for Google, Wikipedia eller Bing. En indikasjon om hvor vi er på vei med hensyn til effektiv anvendelse eller kombinasjon av data. Den største utfordringen er verken teknisk eller algoritmisk, men brukergrensesnitt: Hvordan formulerer vi kompliserte spørsmål og på/med hvilket språk?

Steve Wolfram – som i sin tid utviklet Mathematica, arbeider med saken.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.