Epost-frie dager?

Du verden så effektive vi er. Vi fyrer avgårde epost-meldinger, SMSer og vedlegg i øst og vest, prosesserer, effektuerer og besvarer. Via øyeblikks-meldinger sjekker vi status, overfører filer og har korte dialoger. Det tar nesten ingen tid i det hele tatt. Tror vi. Men følelsen av effektivitet er faretruende ofte falsk og misvisende. Vi er kanskje effektive i forhold til oppgaver, men sjeldnere i forhold til resultat. Hvorfor? Fordi vi kommuniserer for dårlig.

Er det mulig? Med all verdens kommunikasjonsverktøy i lommen og rundt oss, og som vi kan til fingerspissene, hvordan kan vi kommunisere for dårlig? Ingen liker svaret, men det blir ikke mindre sant av den grunn: Vi snakker for lite sammen. Og jo flere ‘effektive’ verktøy vi får, desto mindre snakker vi sammen. Vi velger å tro at epost er mer effektivt, tar mindre tid, men om vi summerer alle misforståelsene og alle oppklaringsrundene i kjølvannet av feilaktige antagelser om felles referanserammer, blir resultatet raskt begredelig. Hvor mye mer effektivt – og hyggelig – er det ikke med en telefon eller en visitt til kontoret over gangen eller etasjen under?

Det mest interessante forholdet er kanskje at de fleste av oss vet instinktivt at disse observasjonene er riktige, men vi er enten for lettvinte eller for oppgavestyrte til å gjøre noe med det. Men selv i Internett- og Web2-alderen er det resultatene som teller, og de beste resultatene kommer alltid av god kommunikasjon. Dessuten – og egentlig en del av samme problemstilling: Alle mekanismene rundt oss som skal gjøre oss så effektive, bidrar faretruende ofte til det stikk motsatte. I stedet for en effektiv hverdag, får vi en avbruddsstyrt hverdag hvor effektivitet kun er noe vi snakker om.

Ingen ting av dette er nytt – ei heller her på myMAYDAY.com. Vi diskuterte den samme problemstillingen for temmelig nøyaktig 2 år siden – i lederkommentaren Veien til en effektiv hverdag. Siden er det blitt verre for de aller fleste. Noen få ser imidlertid lyset og velger å gjøre noe med situasjonen. For 2 år siden var det IBM (Veritas Software) som trigget vår oppmerksomhet. Tiltaket fikk betydelig oppmerksomhet i amerikanske medier, og førte til at en lang rekke selskaper fulgt etter – både innenfor og utenfor teknologi-sektoren. Nå kommer Europa omsider etter – riktignok typisk amerikanske selskapers Europa-kontorer, men likevel: Faste ukedager som er (for eksempel) epost-frie, SMS-frie eller IM-frie. Tenk – en hel dag hvor vi er nødt til å kommunisere på gamlemåten – enten face-to-face eller på telefonen! Resultatene? Oppsiktsvekkende positive – og vanedannende – også for den enkelte medarbeider, som i gjennomsnitt bruker 4 minutter på å komme tilbake til arbeidet etter hvert avbrudd. Verdt å forsøke?

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.