Uunnværlig hverdagsteknologi

Blir du irritert når fjernkontrollen ikke fungerer? Selvsagt. Ting skal fungere, og vi er alle vanemennesker. Dessuten har vi dårlig tid, eller – siden uttrykket ‘dårlig tid’ egentlig har gått ut på dato – ‘stram timeplan’.

Ting som forenkler hverdagen står tilsvarende høyt i kurs, og blir raskt selvfølgeligheter i dagliglivet. Kunne du for eksempel tenkt deg en mobil-telefon som ikke viser de 10 eller 20 siste ringte numrene ved et enkelt tastetrykk? En helt triviell funksjon som vi klarte oss uten i 100 år – og ble avhengige av på 2 timer.

Slike ‘magiske’ forbedringer er garanterte vinnere i markedet. De gjør livet enklere og vi betaler gladelig ekstra, eller vi velger produkter som har forbedringene fremfor de som ikke har dem. Dermed burde det være innlysende at leverandørene – uansett marked – alltid er på jakt etter slike magiske fremskritt. Underlig nok sitter imidlertid forbedringene uhyre langt inne. Hvorfor tok det så mange år for mobiltelefon-fabrikantene og operatørene å finne ut at synkronisering av dataene på mobiltelefonen er en tjeneste de med fordel kan levere, i stedet for at vi skal plundre med den selv? Og den dag i dag fungerer slike tjenester kun med noen få mobiltelefon-typer. Underlig.

Tilsvarende for våre PCer, bærbare såvel som stasjonære: Hva irriterer mest når vi må bruke en annen PC enn den vi pleier? Tastaturet? Musa? Annerledes ikoner og/eller menyer? Nei, alt dette er bare småtterier i forhold til den ene store tingen: Passordene, brukernavnene, bokmerkene, adressene – kort og godt våre personlige brukerdata, eller mer korrekt: Bruker-metadata. Hvorfor har ingen gjort noe med dette? Og hvis noen virkelig har gjort det, hvorfor vet vi ikke om det? Utfordringen kan umulig være spesielt stor i en verden der brukere flest er on line praktisk talt hele tiden – og dessuten typisk har mer penger enn tid?

Rett skal være rett: Noen har gjort noe med utfordringen. Vi har vært innom et par alternativer i løpet av det siste året, men det er blitt med forsøket. Tjenestene har ikke gjort livet lettere. Tvert imot. Men – situasjonen er ikke helt mørk: Det viser seg at Apples .Mac-tjeneste, som vi nylig bestemte oss for å teste ut, har en slik funksjon. Og ikke bare det – den fungerer og er like vanedannende som tilgangen til siste ringte numre på telefonen. Mindre enn ett minutt tar det å registrere vår .Mac konto-informasjon på en fremmed maskin, så er alle våre personlige data tilgjengelige. Dersom vi også har valgt å synkronisere epost-konti og epost-kasser tar det lenger tid, men ikke desto mindre: Om vi frivillig eller ufrivillig (reparasjon, brekkasje, tyveri eller annet) må bytte maskin, er vi produktive på rekordtid fordi våre metadata er sikret og lett tilgjengelige. Magisk? Nei, bare smart – og sterkt vanedannende. Unikt? Ikke i funksjon, men i enkelhet.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.