Ulovlig cyberforsvar?

Silhouette Soldiers rappel down to attack from helicopter with sunset and copy space add text ( Concept stop hostilities To peace)

Mens amerikanerne krangler om hva angrepet i Washington kan kalles, har både de og resten av verden et større problem: Definisjonen av 'krig' stemmer ikke med virkeligheten. Vi er under angrep, men internasjonal rett forbyr effektivt forsvar! Hva gjør vi da?

Det høres ut som en dårlig spøk, men er høyst reelt – og omsider godt synlig: I kjølvannet av den omfattende hackingen av sikkerhets-selskapet SolarWinds på senhøsten, fant amerikanske myndigheter seg under veritabelt angrep fra Russland. Beviselig, synlig og alvorlig. En rekke offentlige institusjoner - fra Finansdepartementet til Homeland Security, fra Center for Desease Control (CDC) til Forsvaret og Utenriksdepartementet. Et cyberangrep som har pågått i det skjulte i månedsvis og som fortsetter – til tross for at det ble oppdaget før jul. Viktige samfunnsfunksjoner er fortsatt truet. Med avgreninger til hele den vestlige verden – inklusive på våre kanter. 

En pang-start på 2021 - med en overraskende twist: Å gå til motangrep er brudd på internasjonal lov og rett. Avtaler og traktater på mange nivåer definerer krig, men ikke cyberkrig, og dermed heller ikke dagens situasjon. Forsvar er lovlig, motangrep ulovlig.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen REGISTRERING øverst.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.