The forever battery

Hele verden skriker etter effektiv energilagring. Lagring som er mer mobil enn et norsk fjellvann, like 'ladbar' (og kompakt) som en bensintank og mer miljøvennlig enn dagens eksplosive giftbomber. Også kalt batterier. Og bedre batterier finnes – men hvor blir de av?

Svaret smaker ikke godt - men la oss begynne med motivasjonen. Ønskelisten for batterier er opplagt - kapasitet, vekt, størrelse, levetid, ladetid, pris, miljøprofil for å nevne de meste opplagte. Dagens batterier feiler på samtlige. Ikke desto mindre går all verdens batteri-fabrikker – og kobolt-brudd, lithium-gruver med mer – for full maskin. Nye fabrikker planlegges i øst og vest – og i Mo i Rana. Gigantiske batteri-installasjoner i Australia, California og Kina samler sol- og vindenergi og leverer robusthet i forhold til variabel produksjon og alvorlige strømbrudd som spesielt California har vært plaget av i flere år (se referanse nedenfor). De litt mindre 'batteripakkene' flytter inn i ferjer og skip, fjellhaller og containere på våre kanter av verden. Mens de minste gir (fysisk) tyngde til biler, sykler, telefoner og all verdens dingser i nærmiljøet. 

En gigant-industri bygget på rekordtid rundt en teknologi som fungerer – og som var det beste vi hadde for 10 år siden. I 2021, eller rettere sagt siden 2019, har vi en annen situasjon. Naturligvis. Det skulle bare mangle at ikke også batteriteknologi er i rask utvikling. Gitt behovene skulle vi tro rask utvikling var en selvfølge. Det handler riktignok om kjemi, ikke om elektronikk, men likevel.

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.