Kostbar digitalisering?

Hva koster digital transformasjon? Vi får spørsmålet ukentlig. Svaret overrasker alltid.

Digital transformasjon handler ikke om budsjett, men om prosess – og koster vesentlig mindre enn alternativet: Å fortsette i gammelt spor med spot-digitalisering og klassisk kostnadsnivå. Litt mer hvert år, noen justeringer, optimaliseringer, investeringer og utskiftinger. Ganske forutsigbart. Helt til det smeller. Da kommer regningen for utsettelsen:

  • Stor forandring på kort tid som koster mye og gir lite rom for ‘riktig planlegging’.
  • Mye av jobben, investeringene og oppgraderingene som er gjort de siste årene, er bortkastet.
  • Dyktige fagfolk i alle deler av organisasjonen er blitt borte. Hvorfor jobbe et sted som henger bakpå når det finnes miljøer som er stimulerende og karriere-skapende?
  • Kunder, klienter og partnere er borte eller negative – av samme årsak som ansatt-avskallingen ovenfor.

Listen fortsetter og avhenger av hvem vi er, men utfordringene er de samme for kommunen som for skipsverftet, banken og oljeselskapet: Tilpasning til dagens virkelighet – som altfor få har funnet seg til rette i – enda. Litt teknologi, mye organisasjon.

«Men er det ikke riktig å vente?» kommer neste spørsmål – ladet av historisk erfaring, brente fingre og stramme ressurser. Svaret er et rungende ‘nei’ og ble diskutert i «Når ‘vente og se’ blir ‘vente og dø’» nylig: Endringene må gjennomføres uansett, og å vente betyr at vanskelighetsgraden og kostnadene øker.

Digital transformasjon er lett å forstå med riktig innfallsvinkel. En utfordring vi i myMAYDAY.com har hatt gleden av å jobbe med de siste årene, og sett spennende resultater av. For eksempel høres ‘dataflyt’ ut som noe IT-avdelingen beskjeftiger seg med, mens det egentlig er en funksjonell beskrivelse av organisasjonen. Lett å forstå når vi har det foran oss, og et uvurderlig verktøy i ombyggingen til digital virkelighet. Tilsvarende med ‘kultur-arbeid’, som ikke betyr frivillig engasjement i lokalmiljøet, men grunnleggende og spennende organisasjonsutvikling.

Vi diskuterte både dataflyt og digital kultur i artikkelserien om digital transformasjon nylig, og følger opp med en analyse om digital kulturbygging på nyåret.

I mellomtiden er budskapet følgende: Digital transformasjon handler ikke om budsjetter, men om å komme i gang. Å skylde på budsjett for å utsette starten er som å skylde på været når kjøleskapet er tomt. At transformasjonen kan trigge både mange og betydelige investeringer er en annen sak. De kommer fordi vi ser at det er smart, riktig anvendte ressurser, ikke fordi vi har en tvangssituasjon.

Dessuten: Riktige forventninger til digital transformasjon er gratis: En oppdatert, effektiv og dynamisk organisasjon med riktige verktøy, optimal dataflyt og en åpen delingskultur.


Se også analysene Digital transformasjon 2018 – del I, del II og del III.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.