Fortsett til innholdet.
Personlige verktøy

 

Seksjoner
Meninger, obervasjoner, erfaringer fra IT-markedet: IT-currents

Glem sourcing, bli brutal!

Publisert 09-12-2017 13:57 • Tags: Strategi
Outsourcing er ikke dødt - men burde vært det. Hvordan kan vi bli kvitt det gamle monsteret? Definitivt ikke med ‘insourcing’, som en ‘ekspert’ foreslo i CW Norge forleden. Brutal avvikling er vesentlig bedre.

Om retningen er ‘out’ eller ‘in’, sourcing er en utsettelse av det uunngåelige: Den digitale transformasjonen som skulle vært igangsatt i fjor eller året før, men som ‘vi ikke fikk tid til’.

Sourcing - i sin mest alminnelige form eller definisjon – er flytting av oppgaver. La andre gjøre det vi tidligere gjorde selv. Forandring, men ikke fremskritt. Det samme kan sies om ‘clouding’: Å eliminere eget datasenter til fordel for noen andres, endrer fint lite. IT drifter virtuelle maskiner - som før, at de befinner seg andre steder, koster mindre og skalerer bedre er positivt. Men i en tid som roper på transformasjon, er slike parallell-forskyvninger hemmende. Gir forlenget levetid for regimer vi allerede burde ha kvittet oss med.

Vi kjenner mange IT-miljøer som har forstått dette for lenge siden, og tatt konsekvensen av i alle fall deler av erkjennelsen. Men vi kjenner få som ikke fortsatt har svin på skogen. Gamle synder feid under teppet i påvente av bedre tid. Og vel vitende om at bedre tid aldri kommer. Utsettelser gir aldri bedre tid, ofte det motsatte. Det gjør derimot handlekraft, som vi liker å kalle 'brutalitet' fordi det er slik det ofte føles.

Derfor plasserer vi brutalitet øverst på agendaen for 2018. Mot til å gripe fatt i utfordringer som krever ekstra: Argumentasjon, dokumentasjon, organisasjonelle tilpasninger, utfasing, opprydding. En utfordring den nye IT-avdelingen bør være klarert for: Salg. Riktige valg må selges inn, krevende valg krever tungt innsalg, og ingen andre enn IT kan gjøre salgsjobben, skape forståelse.

I den digitale transformasjonen er IT blitt selve navet i organisasjonen, og drivkraften bak mange av endringsprosessene: Ombyggingen, tilpasningen, markedsføringen, salget. Suksesshistoriene starter med rydding i egen hus. Gjøre plass, åpne opp, lage rom for endringer. Ikke på datarommet, men i timeplanen, systemskissen, organisasjonskartet. Fjerne oppgaver som går på gammel vane: ‘Det har vi alltid gjort’ får alle røde lamper til å blinke. Her er noen ideer: 10 uvaner IT må terminere.

1/1/18 er et bra tidspunkt å starte på. I dag er enda bedre. God førjulstid.


Se også ...