IPv6: Nix tilbud, null etterspørsel

IPv6 står nesten stille. Hvor blir det av markedet? En raskt ringerunde forklarer. Høna har glemt egget!

“Kan vi få IPv6?” Vi ringte en håndfull norske ISPer og fikk kontant nei. Så ringte vi markedsavdelingen og fikk forklaringen: Ingen etterspørsel. En klassisk høne-og-egg situasjon: Leverandørene venter på markedet, markedet venter på leverandørene.

Dermed vet vi også hva som skal til for å ‘sprenge demningen’ – starte kalaset. Og skulle noen være i tvil, demonstrerte sveitsiske Swisscom poenget tidligere i år. I mars åpnet de IPv6 for en halv million DSL-kunder. 2 måneder senere hadde Sveits mest IPv6-basert web-trafikk i hele verden – 10%.

Eksemplet er interessant også utover å demonstrere den opplagte sammenhengen mellom tilbud og etterspørsel: Det står ikke på tjenesteleverandørene. Tilstrekkelig mange av dem kjører allerede IPv6 til at trafikken blir signifikant så snart klientene ‘slippes til’. Facebook, Google, Wikipedia, Youtube, Bing og Yahoo er der. Nok til å gjøre signifikant utslag. Når Microsoft, Apple, Dropbox, LinkedIn, Pinterest og et dusin andre av de største ‘åpner slusene’, vil Sveits passere 50% IPv6-trafikk.

Med andre ord: Mens IPv6-trafikken i Internettet øker smått og trutt, sitter brukernære ISPer og mobiloperatører med nøkkelen. Den dagen de ønsker det, er store deler av verden over på IPv6 i løpet av noen uker. Da er det for sent å ringe etter ekspertisen for å oppdatere egen infrastruktur. Ekspertisen er opptatt hos andre som var like sent ute.

Ingen krise – i første omgang. I andre omgang fjerner mobiloperatørene IPv4-support fordi det er unødvendig, kompliserende og kostbart. Våre IPv4-tjenester er fortsatt tilgjengelige, men nå via tunneller og protokoll-triks som forsinker trafikken. Da gir IPv4 lavere kvalitet og dårligere brukeropplevelse. Ikke noe vi ønsker. Og ikke nødvendig.IPv6 er like uunngåelig som skatten. Like godt å betale den med det samme, slippe straffeskatt og renter.


Fakta om IPv6:

  • IPv6-trafikken i Internettet er tredoblet siste år, til 1,5% av totalen.
  • Europa og Asia er tomme for IPv4-adresser.
  • Sveits er størst i verden på IPv6-web-trafikk (10%), foran Romania (9%), Frankrike (5,2%) og USA + Tyskland, begge 3%
  • Norge har gått kraftig tilbake det siste året, fra 1,7% til 0,9%.
  • IPv6Forums IPv6Ready-program har sertifisert nærmere 600 produkter.

Se også

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.