Big Data, big bløff?

Big Data er ‘in’. Virksomheter med respekt for seg selv, retter ryggen og ‘legger vekt på’ Big Data. Men hvor blir det av resultatene?

Vi treffer dem fortsatt. Ikke like ofte som før riktignok. Virkelighetsfornekterne. De som mener Cloud Computing er noe vi har hatt i 30 år, og ikke noe å bry seg om. De som mener at nettbrett er en dårlig spøk som fortjener å ignoreres.

Vi tar dem på alvor. De har rett til å mene hva de vil. Derfor tok vi også et ‘sleivspark’ om at ‘Big Data er tull og tøv’ på alvor. Hvorfor har en IT-profesjonell en slik oppfatning? Det var vel verdt vår tid.

Big Data er dagens ‘fad’: Seriøse IT-miljøer snakker om og arbeider med Big Data. Business Intelligence med nytt navn. Markedet handler over en lav sko, og tror de blir mer intelligente. “Med disse verktøyene får du kunnskap om virksomheten som virkelig kan gjøre forskjell” proklamerer den ene leverandøren. “Uten Big Data er det umulig å konkurrere” messer en annen.

Så enkelt er det naturligvis ikke. Ingen blir bedre av å kjøpe nye verktøy. Selv i 2012 er det bruken av verktøyene som er avgjørende. Når vi spør etter ROI på Big Data investeringer, får vi forbausende ofte samme svaret: Vi er ikke i mål enda. Selv etter flere år er mange ikke i mål. Gevinstene satt lenger inne enn selgeren hadde forespeilet.

Det burde ikke overraske noen. De fleste av oss har for lang erfaring til å tro at nye verktøy forandrer noe som helst i seg selv. Og at store, kompliserte og kostbare verktøy kan gi ROI på kort tid. Sannheten om Big Data og BI er at de kan gi uvurderlig kunnskap, men sjelden gjør det.

Det er brukeren som besitter intelligensen. Big Data leverer som forespurt. Intelligente spørsmål gir intelligente svar. Dårlige spørsmål gir verdiløse svar. Og ingen spørsmål gir null progresjon. Arkimedes hadde badet mange ganger før han reflekterte over at vannstanden steg når han senket seg i badet. Det var spørsmålet fra herskeren som trigget den riktige refleksjonen. Arkimedes’ intelligens var nødvendig, men ikke tilstrekkelig.

Nytte av Big Data verktøy fortutsetter at vi lærer opp spesialister som kan stille de riktige spørsmålene, eller som kan formulere lederes, selgeres og markedsføreres spørsmål til ‘vettuge’ forespørsler. Å anta at verktøyene er gode nok til å forstå hva en mer eller mindre tilfeldig bruker mener, er naivt. I USA anslås det at mangelen på spesialister som kan bruke Big Data vil overstige 1,5 millioner om 5 år. Tilsvarende tall finnes ikke på våre kanter, men vi tar neppe feil om vi antar at det prosentvis er tilsvarende.

Vår kontakt med kritiske oppfatninger om Big Data hadde et poeng. Big Data = Big Bluff hvis forventningene er at verktøyet i seg selv vil levere. Verktøy leverer ikke. De er muliggjørere.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.