Kan ledelsen digital-transformeres?

The concept of freedom. A man jumps from a rock and transforms into a bird against the background of a sunset. The concept of success.

Sertifisert transformatør. Ved første øyekast en spøkefull feilstaving av 'montør' eller 'transformator'. Men tittelen 'transformatør' treffer de fleste av oss – fra utviklere til toppledere: Vi er ansvarlige for å transformere virksomheten inn i digital-alderen. Men er vi kvalifiserte for jobben?

'Spesialist-utdannelse' for digital-transformatører startet for 5+ år siden. Behovsdrevet og naturlig: Et akutt behov i markedet for 'hjelpere' som kunne assistere og rådgi i transformasjonsprosessen. Etterhvert sto også konsulent-selskapene i kø for å hjelpe – og mange av dem har viktige og nødvendige bidrag å komme med. 

I 2021 ser verden annerledes ut. Konsulent-selskapene 'ruler' de store prosessene og de store oppdragene, mens utallige mindre virksomheter og store deler av offentlig sektor sliter med å komme skikkelig i gang. Til tross for suksesshistoriene - som det etterhvert er blitt mange av i  alle segmenter, er status alt annet enn tilfredsstillende. Og løses ikke av konsulent-horder, uansett hvor kompetente og erfarne de måtte være. Av mange årsaker der den kanskje viktigste – og én som er lett å glemme eller overse – er at digital transformasjon ikke er et prosjekt, men en prosess. Den startes, men stopper aldri – mens konsulentene kommer og går. Vi trenger egen kompetanse – om ikke på teknisk detaljnivå, så på helheten, oversikten, planleggingen, forståelsen, mulighetene, endringene, trendene. Banalt, men reelt – det står og faller med oss, ikke med de eksterne ressursene vi i perioder kan eller må ty til.

Med dette bakteppet er det naturlig at en kursoversikt for 'digitale transformatører' vakte vår oppmerksomhet forleden. Hevet seg over støynivået i epostkassen bokstavelig talt. Ikke fordi det er få av dem, men fordi noen av navnene bak trigget nysgjerrigheten. Hva gjør MIT, Stanford, Berkeley, Coursera og flere med utdannelse innen digital transformasjon?

Les mer ...
Proff-innhold: Er du abonnent? Logg inn for tilgang til hele artikkelen. Standardbruker? Logg inn for tilgang til alt åpent stoff. Ingen tilgang? Registrer deg - bli med i 'det gode selskap'. Bruk meny-knappen ABONNEMENT ovenfor.

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.