I pandemiens kjølvann: Gigantisk databølge

CLOSE UP: Professional surfboarder finishes riding another epic tube wave.

Hvis du var i tvil før pandemien, burde all tvil være borte i dag. Data er drivkraften i den digitale økonomien. Data er råvaren som kan stanse og kanskje utrydde pandemien. Og data-spesialister er tiårets viktigste, mest spennende og mest lønnsomme profesjon.

Ingen overraskelse for våre lesere – vi har vært der fra ulike synsvinkler en rekke ganger tidligere. Allerede i 2015 slo vi det fast - i Sikkert karrierevalg: Data Scientist. 6 år senere merker vi det på kroppen hver eneste dag. Hele verden trenger data-spesialister. 

Vi flommer over av data mens vi 'flommer under' av evne til å bruke dem. Og mens heller ikke denne konstateringen er noen bombe for oss på teknisk side av markedet, har det siste årets unntakstilstand sørget for å endre både prioriteringer og praktisk forståelse. Og blant mye annet gitt både toppledelse og tekniske avdelinger god grunn til å re-evaluere egne prioriteringer – basert på forhold vi blant annet diskuterte i Den andre transformasjonen og Den nye data-avdelingen nylig. En velkommen mulighet til å forsterke budskapet mange miljøer har 'pushet', men slett ikke alltid lykkes med å formidle de siste årene.

En ekstra spennende tydeliggjøring av bildet dukket opp i et notat fra analyseselskapet CB Insights forleden. Et av selskapets karakteristika er nettopp annerledes bruk av data. I stedet for eller i tillegg til å drøvtygge økonomiske og finansielle data forlengs og baklengs, studerer CB Insights tekst – med digitale verktøy. Pressemeldinger, tweets, eposter, chatter, artikler i media, årsmeldinger, Facebook-meldinger og mye mer, og søker etter ord, uttrykk og kombinasjoner. For eksempel: Hvor ofte forekommer uttrykkene X og Z i kommunikasjon fra bransje Y det siste året? Kraftig forenklet, men mer skal ikke til for å finne tydelige trender i markedet. Fokuserer bilbransjen på en ny batteriteknologi? Hva var de 'heteste' områdene for startups i Sør-Europa eller USA 1. halvår 2020? Metodikken er heldigital, analysene en blanding av ML og dyktige analytikere.

CB Insights lever bokstavelig talt av digitale datastrømmer, og henter ut merverdi av eksisterende ressurser. Tidlig ute og etterhvert i godt selskap: En flora av oppstartselskaper som gjør akkurat det – kombinerer data med gamle eller nye behov og skaper ny business. På mange måter etter samme modell som Uber, Lyft, AirBnB og etterhvert mange andre. Og hvem er bedre egnet enn akkurat CB Insights til å levere en inspirerende liste av eksempler i nettopp denne sfæren? Akkurat hva vi trenger når den nye virkeligheten skal markedsføres til ikke-tekniske personer og grupperinger - lettfattelige og 'forståelsesdrivende' eksempler. Her er noen av dem:

  • Desentriq – enda en samarbeidsplattform, men med en twist. For hva er i mange miljøer den største hindringen for effektivt samarbeid? Restriksjoner på databruk. Sensitive data som ikke kan deles eller kanskje kan deles under spesielle forhold. Sveitsiske Desentriq tar lokale tradisjoner inn i en digital verden og leverer garantier for dataene - og verktøyene rundt.
  • CopyAI (notion.so) – er like morsom som den er imponerende. En maskinlærings-plattform for utvikling av markedsføringskampanjer. Hvis det høres kjedelig ut, ta en titt. Riktignok kun engelsk, men et oppkomme av ideer til tekster, slogans, headings og mer i produktmarkedsføring. Som blir bedre og bedre jo mer du bruker det. Opplært av store datamengder, som videreutvikles av brukeren gjennom et lekent brukergrensesnitt.
  • Yotta Savings - inspirerer til sparing – av penger, med utradisjonelle virkemidler: Spar og vinn. Den digitale varianten av 'premieobligasjonslån', som har eksistert i 100+ år, og fortsatt finnes i UK (Premium Bonds) og enkelte andre land. Motivasjonen er enkel: De som har dårligst råd (størst behov for sparing) bruker mest på lotteriene, i USA og mange andre land. Yotta tilbyr sparing – uten renter, men med sjanse for å vinne. Store og små summer. Med 'ordentlig bank' bak. Aktiv (og kreativ) bruk av data som uansett finnes.
  • Lunchbox – omdefinerer den digitale sfæren mellom kunde og mat. Tilsynelatende enkelt, selv i en pandemiverden: Meny, bilder, bestilling, betaling, leveranse. Og et segment som etterhvert er tett befolket. Ikke desto mindre - Lunchbox er et spesielt spennende eksempel på grunn av bredden, mengden datastrømmer som samles, tilpasses og utnyttes, og enkelheten – bakover mot datastrømmene og forover mot brukerne. Med spennvidde fra internkantiner til internasjonale restaurantkjeder.
  • Weavr - kurerer en plage skapt av den digitale revolusjonen selv, med markedsføring, utvikling, support og tjenesteyting som markeder: Hvor kommer tilbakemeldingene og hvilke er viktige? En strøm av data som skaper forventninger hos kunder, kaos hos leverandører og utviklingsmiljøer inntil de er under kontroll. Weavr tilbyr en felles innboks for et dusin+ av disse tjenestene - inklusive Twitter, Slack, GitHub, StackOverflow, Reddit, Medium.

Fellesnevneren er entydig - og inspirerende: Se potensiale og muligheter, utnytte data, skape nye produkter/tjenester og nye/bedre opplevelser for kunder. Enda mer fascinerende - de fleste dataene finnes, de som ikke finnes kan skaffes, og de tekniske mekanismene er tilgjengelige. Katalysatoren - som ofte mangler - er data-spesialister.

En flodbølge av data med enormt potensiale der katalysatoren for utnyttelse er – du gjettet riktig – data-avdelingen. Nevnte vi fremtidsutsiktene for dataeksperter?

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.