Data lyver, hvem fikser?

Brokers discussing marketing data in cafe

Aldri før har data skapt så stor forvirring for så mange på så kort tid. Hvem har ansvaret? Hva er medisinen?

Vi overflommes av pandemidata – fra hele verden. Nye data hver time, nye tall og nye kommentarer, nye meninger – og ofte store konsekvenser for individer og business. På sviktende grunnlag?

Data har den underlige egenskapen at de kan være riktige og gale på samme tid. Banalt eksempel: Daglige Covid-smittedata kan være feil hver dag, men korrekte på ukesbasis. Spiller det noen rolle? Det kommer an på hva de brukes til. Hvis dagsferske data brukes til dagens beslutninger, er det innlysende at nøyaktighet der og da er viktig. Poenget er bevissthet og forståelse. Om aldri så digitale, 'helt sant/korrekt/representativt etc.' er ikke sort/hvitt.

Covid-tall har sørget for et nytt nivå av bevissthet rundt verdi og relevans av data. Spesielt sammenligninger mellom land har fått mye oppmerksomhet – til tross for sin øredøvende upålitelighet. Mens vi rister på hodet over (antatt) upålitelige data fra Russland og Brasil, er selv sammenligninger mellom Norge og Sverige alt annet enn nøyaktige. Ulike rapporteringsrutiner, ulike kriterier for kategorisering, til og med lokale preferanser og personlige motiver påvirker tallene. Som i realiteten er best egnet til å sammenlignes med seg selv – for å spore lokal utvikling, ikke for generelle sammenligninger.

Tilbake til vår egen 'teknologiske andedam' ser vi det samme. Små utvalg, store overskrifter, men lav pålitelighet. For eksempel da nettstedet helpnetsecurtity.com forleden rapporterte at 65% av spurte 'infosecurity'-medarbeidere hadde hatt ransomware-angrep det siste året. 65%! Hvor mange som ble spurt – 10 eller 10.000, hvor de befant seg og hvordan de definerte ransomware-angrep ble ikke nevnt. For oss på 'innsiden' er tallet åpenbart 'helt vilt', men blir presentert som fakta.

Videre - på samme nettsted, denne gang med Telia som kilde – finner vi at 

45% of business leaders claim that their company has experienced more network security incidents as a result of the pandemic, according to a new survey from Telia Carrier.

Fortsatt like magert med 'metadata' og dermed like verdiløst.

Poenget er forståelse: Data – også data med all verdens metadata rundt seg – er verdiløse inntil de er forstått. Sammenheng, setting, og uendelig mange andre faktorer. For eksempel – ble ransomware-tallene ovenfor samlet på en konferanse eller via telefon? Fagfolk på konferanse representerer ikke gjennomsnittet. Et annet eksempel: Forleden målte vi 508 Mbps nedlastingshastighet på mobiltelefonen – med Speedtest over 4G. Et imponerende tall som er  uegnet til annet enn å vise at det er mulig – med mindre vi tar med at avstanden til nærmeste antenne var mindre enn 50 meter. 

Data holder den digitale økonomien i gang. Å forstå dataene – egne og andres – før de brukes som beslutningsgrunnlag, er essensielt og underprioritert.  Vi vet bedre, vi kan bedre – og vi trenger hjelp. Til forståelse, formidling, kvalifisering, kvalitetskontroll – og mer. Kanskje ikke de meste opplagte, men definitivt blant de viktigste punktene på dataspesialistenes ansvarsliste.

Som en CDO vi snakket med i forrige uke, observerte: "Det er enkelt nok å passe dataene, men hvem passer tallene?" Nevnte vi forresten behovet for en CDO – Chief Data Officer? Det er dataene vi lever av...

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.