Vokt dine ord ….

Clarity Vs Confusion Puzzle Pieces Words 3d Illustration

Vi vasser i omtrentlighet, men blir like fullt overrasket over misforståelser – som ingen har tid til. Derfor starter seriøse prosjekter i 2020 med det opplagte: Definisjon av vokabular.

Vokabular er kjedelig, så kjedelig at én vi kjenner har omdøpt begrepet til ‘vokalbur’. “Da er jeg i alle fall sikker på å få oppmerksomhet” sier han. For ingen vet hva ‘vokalbur’ er. 

Situasjonens ironi – og årsaken til at vokabular hører hjemme på agendaen – er at utallige uttrykk vi omgås til daglig, har mange – og utydelige – betydninger. Software, AI, digitalisering, kvalitet, strategi, målplan, prosjekt, sikkerhet, kunde – og så videre, oppfattes som det passer, avhengig av hvem vi snakker med og i hvilken kontekst. ‘Digitalisering’ har lenge vært vårt favoritt-eksempel (se Digitale misforståelser). Forleden dukket imidlertid ‘software’ opp som en ny favoritt, trigget av følgende statement fra en utvikler vi kjenner: “De tror de kan ta koden under armen og selge den til noen.” Vi kan riste på hodet, men oppfatningen er en naturlig følge av måten utviklere omtaler sine ‘produkter’ på. Dessuten – to generasjoner av ikke-tekniske brukere tror (fortsatt) at software er pappesker med DVD, dokumentasjon og lisens.

Vårt råd til denne utvikleren og andre i samme posisjon, er å avvikle bruken av software som begrep. Det er minst like forvirrende som digitalisering. Også Software-as-a-Service er modent for skraphaugen fordi det skaper feil eller utydelige assosiasjoner. Til og med ‘software-produkter’ er utgått på dato – av samme årsak.

I 2020 heter det tjenester. At software er en nøkkel-ingrediens i tjenestene, er uvesentlig for alle andre enn de som vet forskjellen mellom kodelinjer og make-filer. For dem er det stammespråk, og blant sine egne kan de si nærmest hva som helst og fortsatt bli forstått (se Gi oss flere generalister).

Omtrent samme resonnement kan gjøres for AI. Etter utallige villedende historier i pressen gjennom mange år, oppfatter folk flest – inklusive politikere – AI som en trussel, noe magisk eller begge deler. De færreste har  forutsetninger for å vite at AI er totalt blottet for intelligens, egentlig en smart blanding av algoritmer, data og kraftig hardware (se Problemet med ML: Ingen har peiling …).

Vi kan fortsette – med kvalitet (som ingen tar seg tid til å definere), strategi (som assosieres med mange ord, lite handling), Cloud (‘alt som ikke er hjemme i eget datasenter’), sikkerhet (‘mener du cyberforsvar, robusthet, kryptering, datasenter, klienter, endepunkter, programvare …?’) etc., men poenget er holdningen til tydelighet, ikke ordene eller ordlisten.

Den skjerpede holdningen til tydelighet fikk en skikkelig booster i 2019, som fortsetter i 2020: Ordlisten – vokabularet – kommer først i alle prosjekter, ikke sist. Da snakker vi samme språk …

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.