Trådløs miljøkatastrofe?

Smart car with wireless charging on road, Future electric vehicle concept

Trådløs lading? Ingen kabler? Selvsagt. Men enkelheten har en pris. Denne gangen er den for høy.

Gevinsten er så innlysende at vi knapt reflekterer på prisen. Ingen plugg, ingen hull, tett som en potte, enkelt. Dessuten - mange av dingsene vi omgir oss med er så små at det knapt er plass til plugger og denslags uansett. Trådløs lading er uunnværlig. Og ikke minst - ladestasjonene finnes snart over alt. I møbler, lampesokler, stoler, vegger, benker. Ingen kabel å glemme, ingen plugger å brekke.

Ulempen er like innlysende - for oss med teknisk bakgrunn:  Klart induksjon er mindre effektivt enn en kabel. Og vi trenger ikke være ingeniører for å merke (og forstå) at ladingen er avhengig av hvor godt vi 'treffer' laderen. Men hvor stor er forskjellen i effektivitet? Er det noe å bry seg om?

De velkjente nettstedene OneZero og iFixit har testet, og tallene er interessante. Så interessante at de kaller trådløs lading 'a disaster waiting to happen'. For mens tradisjonell lading via kabel har en effektivitet på over 90% (avhengig av laderen), er trådløs lading under 50% - ofte vesentlig lavere fordi de fleste av oss er skjødesløse med plasseringen av utstyret. Noen millimeter til siden, og effektiviteten faller til noen få prosent, kanskje null. Dessuten – og like viktig – mens tallene er fullstendig insignifikante for én eller noen få dingser - telefoner, brett, armbånds-'ur', etc., ser det annerledes ut når milliarder av dem skal lades daglig - over hele verden. 

3 milliarder smarttelefoner trenger 73 gjennomsnittlige kullkraftverk (50MW) for å lades - med 100% effektivitet. Resten av regnestykket gir seg selv. Og for god ordens skyld - gjennomsnittlig ytelse for et norsk kraftverk (som det finnes 1667 av) – er 20MW.

Dermed kan vi gjøre den samme observasjonen for trådløs lading som for trådløse nettverk: Ikke glem kablingen. Det er den som gjør trådløsheten mulig. I begge tilfeller er der en miljøfaktor. For lading er den 'a catastrophe waiting to happen'. Som artikkelen på OneZero.com konkluderer:

Until wireless charging itself gets a more thorough examination, though, the world would probably be better off if we all stuck to good old-fashioned plugs.OneZero.com: Here's exactly how inefficient wireless charging is

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.