Apple M1 - når telefonen blir server

Abstract cloud technology with big data and smartphone concept Connection by collecting data in the cloud With large data storage systems on hi tech background.

Det er lenge siden en ny PC - laptop eller desktop - trigget noe annet enn et nikk fra de fleste av oss. Så også med Apples siste tilskudd. Men noe er vesentlig annerledes. M1 endrer målestokken for laptops, desktops og - etterhvert - servere langs en akse vi hadde glemt fantes.

De fleste av oss - i rollen som brukere - sluttet å bry oss om innmaten i utstyret for mange år siden. I motsetning til gamere, fotografer, filmprodusenter og forskere er ytelsen bra nok, grafikken helt OK og funksjonaliteten mer enn rimelig. En port fra eller til, noen piksler eller megahertz, endringer som havner under støynivået i hverdagen.

Apples nykommere - to laptops, én ‘miniserver’ i denne omgangen – føyer seg i rekken. Litt bedre langs flere akser, men ikke oppsiktsvekkende. Bortsett fra én – som flere tiår med stillstand har lært oss å ignorere: Varme og energi. Riktignok har Apples laptops alltid vært i en klasse for seg med hensyn til batterilevetid, men dette er annerledes: Høyere ytelse og markant lavere strømforbruk på samme tid. Praktisk talt ingen varmeutvikling, ingen vifter, og ± 20 timers drift.

Nok til å trigge mer enn et løftet øyenbryn hos oss som er opptatt av teknologien 'inside'. Det endelige, fysiske, hands on beviset på hva som har vært hevdet av entusiaster i 10+ år – at ARM som prosessorarkitektur endrer grunnleggende energiparametre i den digitale verden. Ikke bare for Apple, men for alle – som vi diskuterte i ARM i ARM med Apple for et halvår siden. 

Hvorfor skal en liten, ressurssvak dings oppleves som bedre enn en stor, sterk, avansert sak med rikelig energitilgang?
Selve rosinen i pølsen dukker imidlertid opp fra annet hold: Brukervennlighet. De fleste av oss har fått spørsmålet hundrevis, kanskje tusenvis av ganger. Hvorfor er telefonen/brettet så mye enklere å bruke enn PCen/desktoppen? Vi har manøvrert oss gjennom kompliserte resonnementer der spørreren ramlet av etter to setninger – og står hver gang igjen med den samme erkjennelsen: At teknologien ikke strekker til – og at det ikke finnes noen rimelig grunn til at den ikke gjør det. Hvorfor skal en liten, ressurssvak dings oppleves som bedre enn en stor, sterk, avansert sak med rikelig energitilgang?

Nå er det slutt. Desktoppen får samme teknologi som telefonen og brettet og kan gjøre de samme tingene. Som 'på med det samme', face recognition, sikre enklaver for personlige data, ‘aktiv i søvne’ praktisk talt uten å bruke energi.

Logisk alt sammen, og når vi bare får justert forventningene – et skikkelig løft. Inspirerende for brukerne, enda mer inspirerende på teknologinivå: Nye muligheter - som umiddelbart starter kreative prosesser i nye retninger. For eksempel på serversiden, der mulighetene til variabelt  strømforbruk tilpasset behov og utnyttelse alltid har vært et ønske, aldri en reell mulighet.

Apropos bonus: Det ingen har analysert så langt, er at memory-båndbredden til M1 er ekstrem. Med ytelses-messige konsekvenser som er nødt til å sette spor etter seg, spesielt i server-sammenheng. Enda en akse der målestokken forrykkes – med uforutsigbare, spennende konsekvenser.
Bottom Line: De fleste av oss kjører ‘gammelt’ PC-utstyr og er tilfreds med det: Godt nok. De fleste av oss kjører IKKE gamle telefoner og brett ut fra samme resonnement – 'ikke godt nok'. Vi vil ha det nye - fordi forbedringene er reelle, gjør en forskjell. Når de samme mulighetene kommer til desktop og laptop, starter en en-gros utskiftning også der. Klart vi vil ha instant oppstart, bedre sikkerhet, lavere energiforbruk, mer kompakt (mindre behov for lufting) – og tar med høyere ytelse som ekstra bonus.

Derfor er Apples M1, som neste år trolig blir M2, deretter M3 og så videre – trendsettere. Flytter målestokken. Vi flytter etter. Garantert.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.