Quantum Computing: Intet sikkerhetsproblem

Perplexed, confused scientists looking at lab results. White background.

Om vi skal tro presse og entusiastiske leverandører, vil quantum computing knekke alt som finnes av sikkerhetsregimer. De har rett - på papiret. I realiteten er spådommene rent tøv – lett blanding av tunellsyn og ønsketenking.

Quantum Computing er mye teori, lite praksis og få resultater. Medieoppslagene til tross avslørte vår analyse tidligere i år en lekekasse for forskere (Quantum Computing: Dead on arrival):

Glem Quantum Computing. Hvis det blir noe av, ligger det mange teknologi-generasjoner frem i tid. I mellomtiden har vi mer presserende utfordringer.

Teknologien er ustabil, komplisert, kostbar og ekstremt krevende. Avansert forskning for kvantefysikere som eksperimenterer på et nivå verden aldri har sett maken til. Leverer viktig grunnforskning, med små sjanser for anvendbare resultater de nærmeste tiårene.

Men la oss for diskusjonens skyld gi dem en sjanse: Hvis de lykkes - om 10, 20 år eller mer, hvilke følger vil det ha for for eksempel sikkerhet? Ekspertene vil ha det til at kraften i nykommeren vil nullstille alt som finnes av krypteringsteknologier, og legge hele verden åpen for 'the bad guys'. Teoretiske kalkulasjoner viser at en kvante-computer vil kunne knekke all kjent kryptering på sekunder. Tilsvarende oppgave med dagens datamaskiner vil ta hundrevis, kanskje tusenvis av år.

De har rett. Dagens krypteringsteknologi vil være en dårlig match for quantum computers uansett når de måtte komme. Nøkkelordet er ‘dagens krypteringsteknologi’. Om 10 år vil den være utilstrekkelig - og gammeldags - uavhengig av skjebnen til quantum computing.

Resonnementene forutsetter at krypterings- og sikrings-teknologi står stille mens Quantum Computers får kontakt med virkeligheten. Sneversynt, om ikke uvanlig når fremtid skal selges i nåtid. Realiteten er at vi allerede ser konturene av sikrings- og forsvars-mekanismer som vil gjøre kvante-maskinene om ikke hjelpeløse, så i alle fall lite egnede som kodeknekkere. For eksempel små (kommunikasjons-)prosessorer med tusenvis av virtuelle maskiner der dataoverføringer  veksler noder, algoritmer, nøkler og mer flere ganger per sekund. Da er kvante-maskinenes (potensielt) enorme kapasitet lite verdt som kodeknekker. Heldigvis.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.