Nye data avslører: 'Du er en idiot'

Tired handsome african sportsman standing and resting after jogging in park

Verden kjøper dingser over en lav sko for å få bedre helse. Måler puls, teller skritt, sjekker bevegelse, søvnrytme og kalorier døgnet rundt. Aldri har så mange hatt så store muligheter for forbedring. Hvor blir det av resultatene?

FitBit, Apple Watch, Samsung Galaxy Watch, Polar, Garmin og mange flere lover og leverer, alarmerer og følger opp, arkiverer og analyserer. Enorme datamengder om 'innehaveren' nærmest fra sekund til sekund. Puls, posisjon, bevegelse, omgivelser, aktivitet, kroppsstilling og mer. Noen av dem leverer tekstmeldinger, telefoni, post og annet samtidig, med unikt (og avslørende) potensiale: Hvordan reagerer vi på ulike 'forstyrrelser' i ulike sammenhenger? Dataene arkiveres i appen og blir råvarer for grundige analyser i etterkant – for medisinsk bruk, underholdning, trivselsanalyser, målstyring og mye mer. Dine egne analyser, kanskje også andres.

Fascinerende for både teknisk interesserte og trenings-entusiaster, en 'mote-greie' for andre. Men leverer de bedre helse eller konsumerer de bare mer av tiden vi så ofte sier vi ikke har?

Hva gjør vi når sannheten ligger på bordet og vi ikke liker det vi ser?
Tid og tidstyver er en interessant diskusjon som vi skal la ligge til fordel for en annen konsekvens av denne enorme datafangsten: Hva gjør vi når sannheten ligger på bordet og vi ikke liker det vi ser? Når vi flytter datafangst og elementer av 'kunstig intelligens' så tett inn på livet – bokstavelig talt, inviterer vi til klare tilbakemeldinger. 'Du trener for lite', 'du trener feil', 'du sitter for mye stille', 'på tide å strekke litt', 'ta medisinene nå' er bare begynnelsen. Etterhvert som datamengden vokser og erfaringen (egentlig maskinlæringen) blir tydeligere, kan også meldingene bli tydeligere: 'Du røyker igjen, det dør du av', eller 'hvis du ikke beveger deg mer, er du en tulling' og så videre. 

Vi kan la fantasien løpe, men poenget er allerede åpenbart: Dataene avslører at mange av unnskyldningene vi omgir oss med i det daglige, om hva som ikke er mulig og ikke lar seg gjøre, er meningsløse. En hel verden blir avkledd av sine egne data og må enten ta aksjon på egne vegne eller 'droppe dingsen'.

Dessuten og like interessant: Hva om dataene kommer på avveie – til naboen, barna, foreldre, legen, arbeidsgiveren eller havner på en eller annen åpen server? Tenk om noen får vite hvor ille (eller bra) det egentlig står til. Da får plutselig privacy en ny betydning for den enkelte. En hel verden som har delt gjøren og laden uhemmet i årevis på Facebook, Snap og Instagram får plutselig databevissthet. En høyst uventet konsekvens av det noen kaller the fitness craze, men som egentlig burde kalles the personal data craze. 

Eller som Sun Microsystems' munnrappe leder repliserte for mange år siden: There is no privacy. Get used to it! 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.