Digitale varseltrekanter

Ingen underslår at digital transformasjon er krevende. Men hvorfor går det ofte helt galt, veldig sakte eller stopper halvveis? Her er noen erfaringer fra 'skyttergravene'.

Det finnes ingen mal for digital transformasjon. Ulike behov, forskjellig startpunkt, sprikende kompetanse, historie, ressurser og mye mer. Ikke desto mindre finnes tallrike fellestrekk – både med hensyn til hva som virker og hva som er faresignaler og utfordringer. IT mot 2020: Innspurten deler mange praktiske erfaringer i så henseende.

Det er spesielt interessant at i samtlige digitaliseringsprosjekter (raskt omdøpt til 'transformasjonsprosjekter') vi har hatt befatning med de siste 4 årene, har forståelse vært den største utfordringen. Ikke av teknologi og muligheter, men av omfang, bredde, dybde, hastighet og ikke minst distansen til historien. Spesielt er begrepsbruken problematisk. Vi omgir oss med gamle og velkjente ord, uttrykk, begreper og konsepter, og bruker dem som om de betyr det samme i dag som for 3 eller 10 år siden. Slik utydelighet blir det forvirring av. Kostbart, tidkrevende, noen ganger katastrofalt.

Derfor denne påminnelsen om viktigheten av tydelighet. Gamle begreper får ikke ny betydning av seg selv. Favoritt-eksemplet er 'digitalisering', som aldri gir de riktige assosiasjonene, mens 'digital transformasjon' alltid gjør det. Begrepsapparatet må oppdateres for å unngå at vi havner tilbake til gamle spor - hele tiden.

Prosjektene har servert en rekke gjengangere blant slike misforståelser og misoppfatninger - typiske varseltrekanter og røde flagg som vi alltid ser etter når nye prosjekter skal evalueres eller kommenteres.  Mange selvfølgeligheter – men det er med selvfølgeligheter som med sunn fornuft: Ofte godt skjult rett foran nesa.

  • Effektiviseringsfokus avleder og bremser: Setter fokus på inkrementelle forbedringer av historien i stedet for transformasjon.  
  • Teknologifokus avleder og bremser: Teknologi er ett av mange virkemidler, en ressurs som konsumeres etter behov og i minst mulig grad eies.
  • Alle skal med: Politisk riktig, praktisk feil. 'Alle med’ innenfor samme ramme betyr enorme kostnader, høy kompleksitet, stivt og middelmådig resultat. Alle trenger det motsatte, og får det ved å fokusere på 80/20, utnytte standardtjenester, datakilder og standard-komponenter, og løse spesialbehov ‘på siden’. Raskere, riktigere, rimeligere og bedre for alle.
  • Gevinstrealisering: Hvilken/hva slags gevinst snakker vi om? Letingen etter målestokk ender som regel i historien, og blokkerer i stedet for å bidra.  
  • Vi er så spesielle: I digitalalderen er riktig innstilling at vi alle er omtrent like, gjør tilpasninger nær brukerne og tilpasser kontinuerlig. Alle valg som begrenser løpende utvikling/tilpasning er uaktuelle. Skreddersøm minimaliseres, gjenbruk/deling ‘ruler’.
  • Det er våre data som gjelder: Skepsis til data ‘utenfra’ er oftere et sysselsettingstiltak enn beskyttelse av ‘bedre’ data. Fundamentalt for den digitale økonomien er å koble sammen tilgjengelige ressurser (inklusive data), ikke å eie dem. Og å bruke oppdaterte, ikke historiske kvalifikasjoner for data.
  • Avvikling: Digital transformasjon betyr avvikling, avlæring og avvenning. Er det tatt grep for å akselerere denne kritiske delen av endringen? Handler like mye om kompetanseutvikling som om fjerning av gamle løsninger, rutiner og prosesser.
  • Løs kommunikasjon, vagt begrepsapparat, utydelighet: Se etter både klassiske og nye begreper, at de har tydelige definisjoner. Miskommunikasjon koster, forsinker og forsurer. 
  • Langsomme beslutninger: Digital transformasjon starter med høy hastighet og akselererer.  Her finnes intet rom for klassisk konsensuskultur og langsomme beslutningsprosesser. Raske avgjørelser er essensielt, feil er tillatt og dynamikk nødvendig. Agere, korrigere, diskutere, gjenta.
  • Sluttdato er avslørende: Digital transformasjon bør ha milepæler – mange milepæler, men slutter aldri.

Forståelse skaper entusiasme og resultater. Manglende forståelse betyr skepsis og motstand. På alle nivåer i organisasjonen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.