RSS revival

Vi argumenterer ofte for mer brutalitet i forhold til historien. Kast mer, kast raskere. Data, løsninger, infrastruktur, mekanismer, verktøy. Men alder er ingen diskvalifikasjon i seg selv.

Enkelte ganger tvert imot: Teknologier, mekanismer og produkter som overlever har som regel noe ekstra. Temaet dukket betimelig opp i magasinet Wired forleden (It is Time for an RSS Revival).

Markedet vil ha færre forstyrrelser. Etter å ha omfavnet den ene forstyrrelsen (les ‘sosiale kanaler’) etter den andre i 10 år, slår pendelen tilbake. Verktøyene som skulle forenkle kommunikasjon og forbedre deling er blitt til sammenhengende forstyrrelser. Nå vil voksende deler av markedet ha kontrollen tilbake – færre avbrudd, mer konsentrasjon uten å miste kontakten med ‘det som skjer’.

Dermed kommer RSS tilbake på agendaen. Really Simple Syndication er akkurat det – et enkelt og ektefødt barn av web-alderen. Trviell henting av overskrifter og tilhørende lenker – der ‘henting’ er essensielt: Vi bestemmer selv i stedet for å la overbefolkede og ‘overannonserte’ sosiale kanaler styre oppmerksomheten. ‘Pull’ i stedet for ‘push’. Det høres perfekt ut, men RSS er en mekanisme, hvor er verktøyene? Er det fortsatt liv i ‘aggregatorene’ vi var så avhengige av for 8-10 år siden?

Knapt overraskende har de fleste druknet forlengst. Googles markedsledende Reader avgikk for ca. 5 år siden. Omtrent samtidig forsvant RSS-funksjonalitet fra de fleste nettlesere. Men enkelte har overlevd, sågar utviklet seg videre. For egen del har Netvibes vært en daglig selvfølge siden forrige tiår. Feedly er ifølge Wired den mest populære gjenlevende, med magre 11 millioner brukere. Inoreader er vår favoritt ved siden av Netvibes, The Old Reader er effektiv og samtidig lett retro i stilen. Sammen med et halvt dusin andre er de muliggjørere for å ta tilbake kontrollen over nyheter, kunnskap, underholdning og annet uten å miste kontroll med tiden.

Verktøy for en generasjon med større bevissthet i forhold til egen tid og egne preferanser, som er villig til å gjøre jobben. Velge selv – kilder, interesser, fagområder og hvem som fortjener tillit, i stedet for å la smarte algoritmer ta over og akseptere støyen som følger med på kjøpet.

Endringen skaper en ny utfordring for millioner av virksomheter med sosiale kanaler som eneste mekanisme for markedsføring. Hvor lenge går det før ‘RSS-aggregatorene’ også blir infisert? Vi vet ikke svaret – men betaler gjerne noen kroner i året for en hjelper som leverer MITT innhold uten støy.


Se også Alt du trenger å vite om RSS, ATOM og RDF (2006).

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.