Microsoft bader i open source

Microsoft omfavner open source, 'gir bort' titusenvis av patenter og store lisensinntekter. Har ledelsen hatt et illebefinnende - eller ser de noe resten av markedet har oversett?

Av praktisk talt alle software-selskaper i verden, var Microsoft den minst sannsynlige kandidaten til å gjøre en slik helomvending. Ingen har klarere proklamert open source og Linux som fienden, som kreft, som snylting og mye mer i årenes løp.

Derfor ble de fleste overrasket: Microsoft omfavner open source offisielt og 'big time', melder seg på i kampen mot 'patent-troll' og frigjør ('open-sourcer') 60.000 software-patenter til organisasjonen OIN - Open Invention Network. Samtidig forsvinner milliarder av USD i årlige inntekter fra mange av disse patentene, der Android har vært den største bidragsyteren. 'Det blir spennende å se hvordan aksjonærene reagerer på dette' er en av mange skeptiske kommentarer i pressen. Skyter selskapet seg selv i foten?

Vi tror ikke det. Tvert imot ser vi en offensiv tilpasning til en virkelighet som er veldig annerledes enn 90-tallet, som fortsatt preger mange av selskapets produkter: Realisme og handlekraft. Tiden som ubestridt leder i software-markedet er forlengst over. I den digitale verden er Microsoft én av mange, og ikke engang blant de største. Gamle produkter og plattformer forvitrer mens nye i vesentlig grad er open source baserte. Azure uten Linux? Utelukket. Skype uten open source? Umulig. Ta en titt på innholdslisten (komponentlisten) på nærmest et hvilket som helst av produktene og tjenestene Microsoft har kjøpt de siste årene: Helt eller delvis open source, helt eller delvis Linux. GitHub-kjøpet tidligere i høst var også en overraskelse, for mange utviklere en skikkelig nedtur. Med omfavnelsen av OIN ble imidlertid GitHub-kjøpet sunn fornuft, god strategi og et tydelig 'statement'. Skype (ikke Lync) – et annet nærliggende eksempel – hadde sist vi sjekket 57 open source komponenter. Og så videre.

Sannheten er at uten open source har Microsoft ingen fremtid. Å beskytte Linux og open source mot patent-troll og andre trusler er dermed god business, uansett hva det måtte koste de neste kvartalene.

Samtidig: Frigivelse av patenter og innmelding i OIN er en handling, ikke en konvertering. Konverteringen starter nå og er en monumental utfordring. 130.000 medarbeidere over hele verden skal 'kultur-omvendes' på kort tid. Fra Windows til Linux, fra plattformer til tjenester, fra å hate til å elske open source - for å sette det litt på spissen. Dét er Satya Nadellas største utfordring.

Uansett - konverteringen som startet med Azure og nesten veltet underveis - har flyttet mange mil fremover. I løpet av høsten 2018 er Microsoft blitt en langt mer spennende aktør og en mye mer attraktiv partner i teknologi-markedet.


Se også ...

 

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.