Smarte biler møter dumme sjåfører

«For en idiot!» De fleste av oss har tenkt det, sagt det og ment det om en annen trafikants kjøring – mange ganger. Hvordan og når kan autonome biler håndtere idioter?

Problemstillingen er hyperrelevant, og diskuteres blant annet i en artikkel i San Jose Mercury New nylig («What’s holding back autonomous cars? Human drivers!»). Poenget er innlysende for oss som lever i, med og av teknologi: Den kunstige intelligensen er ikke veldig intelligent, i beste fall smart. Og ‘smart’ er ikke tilstrekkelig til å kjøre bil sammen med uforutsigbare ‘idioter’ i Roma, Paris, Madrid eller Mumbai. Eller i Oslo og Ålesund for den del.

Utfordringen er at regler tøyes og brytes, praktiseres forskjellig og sågar varierer. Amerikanernes omgang med rødt lys og høyresving fungerer utrolig dårlig i Europa, søreuropeere og indere har et interessant forhold til filer, trafikk i Kina er det reneste kaos og ingen holder egentlig fartsgrensene noen steder, i alle fall ikke på motorveiene. Med andre ord: Biler som pedantisk overholder trafikkreglene er farlige eller skaper farlige situasjoner fordi de bryter etablerte mønstre.

Kan de lære? Klart de kan, og tvil ikke på at prosessen er i gang. Myndigheter over hele verden utsteder tillatelser til testkjøring over en lav sko. Datamengdene som genereres er enorme, og læringen går mye raskere enn noen av pessimistene Mercury News referer til, tror. Dessuten – utviklingen har interessante 2. ordens effekter. Biler og transport får mye oppmerksomhet og ressurser fordi det er lett å kvantifisere gevinstene i den andre enden. Ingen aktør tør å sitte med hendene i fanget og ta sjansen på å bli akterutseilt. Resultatene – når de kunstige førerne blir virkelig intelligente – kan direkte overføres til en rekke andre sammenhenger. Det vil løfte hele AI-segmentet til et nytt nivå. Ikke om 5 år, men i løpet av to.

Tør du å sitte med hendene i fanget?


Se også …

Legg igjen kommentar

Din epost-adresse vil ikke bli vist.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.