Usynlige disruptions i høyt tempo

Joda, vi legger merke til enkelte. Små forandringer med store konsekvenser. Vi bruker og liker dem. Og ignorerer dem i egen planlegging …

Verden stemmer ikke lenger. Ikke i forhold til historien. Vi kjøper klokker fra Apple, telefoni fra Microsoft, OS fra Google og AI fra Amazon. Vi sender tekstmeldinger via et kobbel av leverandører og kanaler – og tar dem som en selvfølge.

Google assosieres (fortsatt) med ‘søk og annonser’, men er verdens største på operativsystemer. Amazon oppfattes som ehandel, enorme lagre og rask levering, men er størst på AI og cloud services. Apple er litt Mac, størst på mobiltelefoner, Nokia og Blackberry er borte. IBM lager verken PCer eller (x86)-servere, selger Apple-utstyr over en lav sko. Netflix, Apple og HBO lager filmer og tv-serier mens de klassiske Hollywood-aktørene lurer på hva som skjedde.

Listen fortsetter. Forfattere endrer bøker etter at de er gitt ut, artister gjør om låtene på utgitte album, biler, lastebiler, tog og trikker ikke bare lages av roboter, men kjøres av dem også. Ikke de samme, men deres slektninger. Microsoft, Amazon, Google og IBM Softlayer legger undersjøiske og kryss-kontinentale fiberkabler, disrupter hundreår gamle businessmodeller. Og mens kredittkort-selskaper i USA fortsatt lurer på hvordan chip-kort kan introduseres i markedet – 15 år etter Europa, spiser Apple Pay, Google Wallet, Amazon Payments, Vipps og et dusin andre markedet innenfra. Mulig fordi teknologiselskapene – Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft – har høyere verdi og større tillit enn finansinstitusjoner og banker. Og snur seg raskere til tross for at de er større.

Tenåringer snakker igjen, etter å ha tekstet hverandre akkompagnert av høy musikk i 10 år. De snakker, men ikke sammen. De snakker tekstmeldinger og kommandoer, og lurer på hvorfor vi andre fortsatt trykker avgårde med store fingre på små tastaturer. De konkurrerer om å ha de letteste og nyeste dingsene, mens baklommer og håndvesker tynges av powerpacks – ekstra batterier just in case. Selv tradisjonell logikk er gått ut på dato.

Er det i denne virkeligheten vi hører argumenter om at ting ikke haster? At alt tar tid? Den brutale sannheten er at hvis det tar tid, er det feil. Flytt fokus til det som kan gjøres, bort fra det som burde vært gjort for lenge siden.

Faktum er at tidsskalaen er komprimert med en størrelsesorden. 6 år er blitt til 6 måneder. Levetiden for produkter, planer, prosjekter og strategier måles i måneder. Fokuser på retningen, ikke målet. Målet er flyttet og endret om 6 måneder uansett.

Ingen ønsker seg et Nokia moment, og ingen ber om det. Det kommer av seg selv – hvis vi står rolig. Venter. Vurderer. Evaluerer. Utreder. I 2017 og 2018 er det handling og handlekraft som teller. Digitalalderen venter ikke, premierer tempo og applauderer kontinuerlige tilpasninger. Når ingen kjenner morgendagen, er kontinuerlig endring en livsbetingelse.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.