Goodbye VR, hello AR

2017 var året da VR ble gammeldags. Kanskje var det på tide?

Gammeldags, men ikke utgått. Virtual Reality går ingen steder. Ikke oppover, ikke nedover, knapt sidelengs. Stillstand. Ikke teknologisk, men markedsmessig. Og i et marked som eksploderer, er stillstand det samme som nedtur. Ingen bombe – tvert imot: En diskusjon vi tok for et halvår siden i Hvorfor VR ikke tar av.

Oppturen mange håpet på for VR i 2017 kommer i stedet for AR – trigget av Apples ARkit som debuterte i sommer og ‘landet’ i millioner av iPhones for noen dager siden. AR flytter ‘kunstig virkelighet’ fra eksperter og spesielt interesserte, til konsumenter. Ukompliserte apper med ‘hakeslippende’ funksjoner og vanedannende effektivitet. Vi trenger ikke engang å kjøpe ny telefon for å få del i ‘herligheten’. Smart trekk! Terskelen er senket, mange titalls millioner brukere er allerede ‘enablet’ – tilsynelatende gratis, og ballen ruller.

AR åpner dører til en ny verden der fysisk og digital virkelighet blandes i sann tid – med enkle fingerbevegelser og åpenbar nytteverdi for alle. Fra møbelkjøpere til militære strateger, fra kunst og undervisning til medisin og konstruksjon. Kanskje den viktigste ‘game changer’ markedet har sett på mange år. Langt fra perfekt i sin første inkarnasjon, men IKEA Place, Tapmeasure og flere har høy nytteverdi og rikelig ‘hakeslippende’ effekter.

Uten å finne opp noe som helst, blir Apple muliggjører for enda en revolusjon gjennom å effektivt kombinere teknologiske byggeklosser og levere verktøy med lav terskel på en leveringsplattform som allerede er utbredt. Utviklere og kompetente amatører kan kostnadsfritt leke med teknologien og føle energien av utrolige resultater på kort tid. Resultatet blir – sannsynligvis – en eksponensiell flom av produkter som vil minne om App-strømmen i kjølvannet av den første iPhone.

Dermed havner AR på agendaen for utallige strategi-diskusjoner for 2018, i enkelte tilfeller sammen med Mixed Reality, som er enda et trinn videre, litt lenger unna og mer teknologi-intensivt. Hvis Mixed Reality er målet, er AR definitivt middelet.


Se også Mixed Reality er vår reality – snart.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.