Alternativ påskelektyre: God tid i full fart

Tittelen «Thank you for being late» høres ut som en dårlig spøk. Hvor ofte de siste årene har vi ikke terpet på at sendrektighet er drepende?

Thomas Friedmans siste bok er alt annet enn en dårlig spøk. For de av oss som er interesserte i å forstå, er boken den perfekte påskelektyre. Forstå hvordan vi havnet her, hvorfor det går så raskt, hvorfor mange systemer som har holdt verden i gang, ikke KAN fungere. Et ypperlig supplement til en av våre jule-anbefalinger – Kevin Kellys The Inevitable (se Faglig juleunderholdning).

Tilbake til tittelen høres det ut som Friedman vil ha oss til å bremse. Han vil ikke det. Han mener tvert imot at å forsøke å bevare ting som de er, er bortkastet tid – og demonstrerer hvorfor. Historier, erfaringer, innsikt, sammenkoblinger. Og ikke minst ideer om hvordan vi kan holde oss flytende i denne malstrømmen av forandring som vokser fra måned til måned. For eksempel å bytte ut AI med IA – ‘Artificial Intelligence’ med ‘Intelligent Assistance’. Ikke teknologien, men oppfatningen og dermed anvendelsen. Hvor mye lettere er det ikke å se for seg nytten av ‘smart hjelp’ enn ‘kunstig intelligens’?

Forsøket på å være optimistisk på vegne av en utvikling som synes ute av kontroll, er bare delvis vellykket. Men ideene er interessante og mange av eksemplene både tankevekkende og inspirerende. Og de har lite med teknologi, mye med mennesker, trivsel, deling og samarbeid å gjøre.

Sjekk selv. ‘Thank you for being late’ er vel verdt din tid – i påsken eller senere. I verste fall vil du sitte igjen med ny forståelse. Langt mer sannsynlig vil du være både klokere og mer inspirert etter siste kapittel om ‘trærne som vokser i Minnesota’. Da blir tittelen forståelig. Den handler ikke om tid, men om forankring.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.