Når ‘clouden’ er nede…

Shit happens. Ofte eller sjelden, men uten unntak. Hvorfor blir vi så overrasket?

Å bli overrasket over at nettskytjenester ‘går ned’ er som å bli tatt på senga av første snøfall – med ett unntak: Situasjonen kan unngås - hvis vi har råd.

Da AWS satte ‘halve verden’ i pause-modus i flere timer tidlig i 2017, var reaksjonene like forutsigbare som forrige gang (se Når nettskyen går ned...). «Skyen er upålitelig», «slik kan vi ikke ha det», «enorme følgeskader» og så videre. Fete typer, mye underholdning, lite substans. Enhver som følger litt med på marked, trender og fakta vet at nettskytjenester er som andre produkter. Vi får det vi betaler for.

Oppetid: 20+ år
Forleden leste vi om en Cisco-ruter med oppetid på over 20 år. Imponerende – og skremmende. Snakk om pålitelighet – og ansvarsløshet. Lett å glemme, men alltid sant: Alle systemer trenger nedetid –  mennesker, datasentre, busser, og så videre. Vedlikehold, pause, oppdatering, batterilading etc. Tilgjengelighet og oppetid er ikke det samme. Døgndrift med mennesker krever flere skift, millennium-tilgjengelighet av IT-tjenester krever spredte datasentre.

Betaler vi for høy tilgjengelighet, får vi akkurat det – til langt lavere pris en noen kan produsere på egen hånd.

Høy tilgjengelighet er ikke det samme som 100%. Men 100% er mulig – hvis det er viktig nok. Netflix er én av AWS’ største kunder og er oppe når AWS er nede (se Hvorfor Netflix alltid er oppe). Det koster og det virker.

Poenget er følgende: For 10 år siden var 99,9% overkommelig. Vårt valg.

‘Clouden’ vil gå ned – før eller siden, men ikke alle ‘cloudene’ på en gang. Gjør smarte valg. Selvgjort er sjelden blant dem.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.