Skaff deg en API!

Driver business? Må ha en API. Offentlig sektor? Må ha en API. I digitalalderen trenger de fleste en API. Her er årsaken. Og ressursen du trenger.

Tenk deg en helt alminnelig netthandel. Produkter, bilder, handlevogn, bestilling, betaling, utsjekking. Relativt enkelt og oversiktlig. Men det var før. I web-alderen, før den digitale økonomien overtok. Forventningene til en netthandel i 2017 er på et annet nivå: Oppdaterte, fyldige tekniske spesifikasjoner, flere bilder, bestillingshjelp (chat), leveringstid, transport-alternativer med (pålitelig) pris, betaling med kort på direkten - eller PayPal, Vipps eller tilsvarende. Pluss mulighet til å sjekke status etter at bestillingen er lagt inn, og statusoppdateringer på SMS. Hvis bestillingsskjemaet dessuten automatisk henter inn navn og adresse etter at vi har lagt inn telefonnummer, blir vi ekstra fornøyde. Butikken på sin side vil vite om vi er kredittverdige, preferansekunde, har noe til gode, har gavekort, tilbudskode og mer.

Muliggjøreren i dette ordnede kaoset er APIer. Ikke én eller 3, men ofte et tosifret antall. Tjenester som skal respondere på flekken, være pålitelige, oppdaterte og fortrinnsvis gratis.

Dette er API-økonomien. Egentlig den digitale tjenesteøkonomien, som APIene er en del av og en muliggjører for, men begrepet ‘API-økonomi’ er kommet for å bli – en stund. For effektive APIer er i ferd med å bli like viktige som logo, telefoner og web. Uten dem er vi frakoblet, uinteressante, nedadgående. Med dem er vi ‘tilkoblet’ – hvis vi leverer godt nok.

Scenariet er spesielt lett å se for produkt- og tjenesteleverandører: Hvis noen skal selge produktene, må de syns. I ’gamle dager’ betød det hylleposisjon og brosjyrer - ‘produkt-litteratur’. I digital-alderen er det APIer – kort vei fra produkt til forhandler og videre til kunde. I offentlig sektor kan motivasjonen være annerledes, men ikke dermed mindre. Leverandører trenger direkte tilgang til (levende) informasjon for å levere effektive tjenester, publikum og næringsliv er avhengige av tilsvarende effektivitet, og manuelle alternativer finnes ikke.

Alle skal med – bank, finans, offentlig, industri, forskning, undervisning, tjenesteytere på alle nivåer – nå. Og mange sliter med utdaterte systemer som burde vært skiftet og som kanskje er på oppsigelse, men vi kan ikke vente. Det er stor trøst i felles skjebne – og for en gangs skyld er det mer enn trøst å hente. Tallrike eksempler – ikke minst i bank og finans – demonstrerer at det lar seg gjøre å bygge APIer uten å dissekere historien.

Aldri optimalt, som regel kostbart og komplisert, ofte midlertidig, men mulig. Er det viktig nok, lar det seg gjøre. Og det finnes en API-industri. Spesialister på API-utvikling, digital-alderens livreddere for business. Noen av dem er sågar like rundt hjørnet – for eksempel Nordic APIS: Ikke et konsulentfirma, men en ressurs. En konferanse-arrangør som siden 2013 har samlet spesialister og interesserte fra business og utviklingsmiljøer for å diskutere utfordringer, løsninger, standarder, metodikk, verktøy, erfaringer, sikkerhet og tekniske problemstillinger på alle nivåer.

Et initiativ som har vakt oppmerksomhet i fagmiljøer over hele verden, etterhvert også som kunnskaps-spreder. En viktig ressurs for fagmiljøer og en muliggjører for digital transformasjon - med riktig (nødvendig) hastighet.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.