Når Uber blir ‘disruptet’

De fleste ser fortsatt på Uber som en nykommer, en ektefødt representant for den digitale generasjonen. Det siste stemmer, det første er feil: Også Uber må kjempe for ikke å bli overkjørt av utviklingen. Digital disruption ‘ruler’.

Mens taxinæringen verden over kjemper for å holde Uber, Lyft og lokale varianter unna, pustes ‘nykommerne’ i ryggen av neste bølge: Førerløse drosjer, som allerede ruller rundt i gatene i Singapore og enkelte andre steder. De disrupter Uber-modellen, og sender våre digitale forbilder tilbake til styrerommet for å forberede neste generasjon.

Ferske nuTonomy, med opprinnelse fra MIT, overrasket både Uber og resten av verden med praktiske tester i Singapore. Drosjer uten fører – inntil videre gratis – ruller rundt i gatene, henter og leverer passasjerer. nuTonomy tok Uber på sengen – ikke utviklingsmessig, men tidsmessig. Uber har hatt autonome kjøretøyer på agendaen siden 2015, og hadde nok ambisjon om å være først ute. Den muligheten glapp, men Uber utnyttet fokuset til å synliggjøre sine egne satsinger. For eksempel et tett samarbeid med Volvo om autonom teknologi. Og overtagelsen av San Fransisco-selskapet OTTO, som ble verdenskjent tidligere i år i forbindelse med testkjøring av førerløse lastebiler – også fra Volvo.

Her er det mye å lære. Ikke minst at en fersk og beskjeden aktør som nuTonomy plutselig blinker sterkest på radaren. Sterkere enn Google, Tesla, GM, Toyota, VW og en håndfull andre som har demonstrert prøveprosjekter det siste året. Og at dette handler mer om software og sensorer enn om biler. Fokus på algoritmer, datafangst, deep learning, computer vision erstatter veigrep, akselerasjon, svingradius og innsprøyting i den digitale bilverden. Et tyvetalls selskaper, de fleste i Silicon Valley, utvikler bilorientert programvare i et heseblesende tempo mens bilfabrikantene camper utenfor med hatten full av penger. Nauto, Drive.ai, Zoox og Cruise Automation er noen av dem. GM la nylig inn bud på 1 milliard USD for sistnevnte, med 40 ansatte og minimal omsetning.

En annen interessant observasjon er utviklingshastigheten. Uber mente å ligge foran i sitt segment, men kjemper nå om andreplassen. Et tyvetalls bilfabrikanter som for mindre enn 12 måneder siden mente å ha ‘god tid’, har plutselig fått fart i sakene. ‘1 milliard USD er småpenger når en bilfabrikant skal innhente markedslederne, kanskje komme i tet’ kommenterte en bransje-ekspert til Wall Street Journal tidligere i år.

Digital disruption rammer alle, også de som selv disruptet for kort tid siden. Digital transformasjon er ikke et prosjekt, men en prosess. Den stopper ikke. Ikke for IT, ikke for resten av verden. Og om noen fortsatt skulle være i tvil: «Software is eating the world.» [Mark Andreessen, 2011]


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.