Slack - vanedannende digital ‘dop’

Er Slack bedre enn SharePoint? Det er som å spørre om sykkel er bedre enn lastebil. Likevel er svaret interessant. Og vanedannende.

For millioner av brukere ER Slack bedre enn SharePoint, ikke fordi de to er sammenlignbare, men fordi SharePoint utrolig ofte (mis)brukes til det den er elendig på, langt sjeldnere til det den er bra på. Hvorfor? Fordi den ‘bare er der’ – billig, tilgjengelig og markedsføres misvisende – som universalløsning på alt som slutter med ‘deling’.

Slack er spennende av helt andre årsaker enn den misforståtte sammenligningen med SharePoint. Tjenesten gjør ingen ting som ikke allerede gjøres av andre, men er likevel blitt en selvfølge i profesjonelle miljøer i løpet av en kort 2-års periode. Vanedannende i en slik grad at enkelte miljøer snakker om avvenning og ‘tørre dager’. Hva er det med Slack?

Magien er enkelhet. Slack er ‘Yet another messaging app’ som i motsetning til samtlige konkurrenter er så intuitiv at hvem som helst kan bruke den etter 20 sekunder. Den bruker mekanismer og visuelle effekter alle kjenner. Ingen terskel. ‘Må jeg lære enda en app?’ blir til ‘hvorfor er ikke alle her’ på rekordtid. Dessuten – og nummer to på listen av suksesskriterier – den forsøker ikke å være alt for alle. Tvert imot legger den til rette for sammenkoblinger. Folder separate elementer i hverdagen inn i sin egen intuitive verden og konverterer irritasjoner til entusiasme.

Twitter, Google Hangouts, GitHub, MailChimp, Dropbox, SalesForce, Google Drive, Trello og Asana for å nevne noen av de mest kjente. Alle integrerte med Slack, og løfter tjenesten fra ‘group messaging’ til ‘deling’. Slack er ikke laget for fildeling, men brukes eksplosivt til nettopp det, takket være integrasjonene og enkelheten. Og ikke minst: Irritasjon over hvor vanskelige mange andre delingstjenester er – inklusive SharePoint.

Slack startet i utviklingsmiljøer, utvidet til DevOps og IT, videre til media og derfra til alle deler av markedet. I tillegg til å være et spennende bekjentskap, har Slacks utvikling en viktig historie å fortelle til hele markedet. I digitalalderen er null opplæring, intuitive grensesnitt og samspill viktigere enn funksjonalitet. Funksjoner kan kobles inn og ut på kort varsel, med enkle grep. Men brukernes ‘hearts and minds’ – og tid – skaper tilhørighet – og business.


Se også analysen Den (nye) nye arkitekturen.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.