Tenk deg en skrivemaskin…

Den startet som ‘Hemingwrite’, vokste til FreeWrite. Fri som i ‘fri for forstyrrelser’, ikke ‘gratis’, tvert imot: Den koster USD 500, og frister en voksen aldersgruppe. I første omgang …
BILDE: Den startet som ‘Hemingwrite’, vokste til FreeWrite. Fri som i ‘fri for forstyrrelser’, ikke ‘gratis’, tvert imot: Den koster USD 500, og frister en voksen aldersgruppe. I første omgang …

Problematisk. 2 generasjoner har aldri brukt og knapt sett en skrivemaskin. Prøv likevel. Et mekanisk tastatur med papirark og fargebånd. Så enkelt. Så effektivt.

Den startet som ‘Hemingwrite’, vokste til FreeWrite. Fri som i ‘fri for forstyrrelser’, ikke ‘gratis’, tvert imot: Den koster USD 500, og frister en voksen aldersgruppe. I første omgang
Sa vi effektivt? Var ikke nettopp ineffektivitet årsaken til at maskinen avgikk ved døden for 30+ år siden? Under motto 'alternative innfallsvinkler er spennende' tester vi oppfatningen én gang til. Ikke fordi vi er spesielt opptatt av skrivemaskiner, men fordi vi skriver mye og mot alle odds er en ny skrivemaskin på vei mot markedet. Ikke med kulehode og papir, men med et minimalt sort/hvitt display og tastatur i full størrelse - alle veier. Eksponent for en trend som burde vekke interesse: Konsentrasjon.

Vi omgir oss med universalverktøy – dingser med enorm kapasitet som kan gjøre det meste. Vi skriver, snakker, twitrer, mailer, texter, chatter og sosialiserer – alt på én gang via samme dings, det være seg desktop, laptop, smartphone eller brett. Vi utsetter oss selv for en kontinuerlig strøm av avbrudd som garanterer minimal konsentrasjon. Vi multitasker og later som vi er effektive, mens vi er det motsatte. Minst én av de ‘skrivemaskinløse’ generasjonene vi nevnte innledningsvis, aner ikke hva konsentrasjon er. De mener at å sitte på en hest, lytte til musikk og chatte på telefonen er ridning. De blir stresset av fuglekvitter, kaller to sammenhengende tekst-sider for ‘bok’ og forundres over at YR og STORM ikke bare er web-tjenester, men værfenomener.

Ingen bør bli overrasket over at motreaksjonen kommer. Og den kommer i mange former. Dingseløse weekender, mobilfrie uker i naturen – eller i kloster. Mediterende eller bare opplevende. En annen variant er FreeWrite (bildet), den nye skrivemaskinen. Enkelt hjelpemiddel for overføring av tanker og ideer til tekst. Off line eller on line, blottet for tilleggsfunksjoner. Egnet for konsentrasjon, fri for forstyrrelser.
Skrivende entusiaster betaler tusenvis av kroner for originale PC-tastaturer fra 80-tallets IBM PC, XT og AT systemer. Såkalte ‘ekte tastaturer’ – solide, tunge, med 'lang vandring' og ‘tactile feedback’. Hvis merke og originalitet ikke spiller noen rolle, produseres de samme tastaturene etter original oppskrift fortsatt av selskapet Unicomp – for $100-$200.

FreeWrite er eksponent for en tydelig ‘antitrend’ som ble omtalt i Financial Times nylig, under overskriften Back-to-basics tech that keeps it simple could be next big thing. En artikkel som interessant nok kom omtrent samtidig med motsatsen, ‘We need smart products because we are stupid’ med undertittelen ‘Clever technology is bad for our brains’. Intelligente tannbørster rapporterer og viser kurver på smarttelefonen, smarte klesklyper sier fra når vasken er tørr eller når uværet kommer – eller går. NotiFly varsler hvis smekken din er åpen. En endeløs rekke unyttige fristelser som avler sløvhet.

Derfor er back-to-basics trenden forfriskende. Leica lager flotte kompakt-kameraer uten skjerm, kun tradisjonell søker slik at vi kan fokusere på motivet og å ta bilder i stedet for å se på hva vi allerede har tatt. ‘Less technology, more creative freedom’ sier markedsføringen for Leica M-D. Når vi ser på bildet av FreeWrite-‘skrivemaskinen’, aner vi produktutviklernes fristelse til å legge inn tekstmeldinger eller facebook-varsler på den lille skjermstripen. Og dermed ødelegge hele ideen.

Vi ønsker oss mer av det samme. Ikke skrivemaskiner, men avbruddsfrie soner. Dog – som journalist Sara Seltzer i Flavorwire sier: «Hvis noen skulle donere en FreeWrite i vår retning, vil vi ikke takke nei.»

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.