Sikkerhetsfarsen: Veien ut

Har du byttet ut Internett-ruteren enda? Det var på tide. Den gamle var full av lyssky gratispassasjerer. Slik kan vi ikke ha det.

Historien vi beskrev i Den største sikkerhetsfarsen er alt annet enn lystelig. For IT-profesjonelle er den pinlig. Vi vet bedre og kan bedre – og i rettferdighetens navn: En del av oss har tatt skjeen i egen hånd, for eksempel omkonfigurert ruteren fra ISPen til modem, og installert vår egen ruter – med bedre sikkerhet og under vår kontroll.

Det hjelper for noen, men ikke for massene. Like lite som det hjelper å vente på krav fra myndighetene. Eller på at ISPene skal komme på bedre tanker. Begge deler kan skje, men ikke de nærmeste årene. Dessuten – reguleringer og motvillige leverandører gir ikke nødvendigvis bedre sikkerhet i et marked som endrer seg så raskt at reguleringer har gått ut på dato før blekket er tørt.

Lyspunktet på horisonten er smarte, sikre rutere. Enkle produkter som med minimal innsats fra konsumenten ‘gjør de riktige tingene’: Konfigurerer, beskytter, optimaliserer, sier fra om feil, oppdaterer seg selv og hjelper med typiske problemer. Som trådløs dekning og midlertidig tilgang for besøkende. Der tjenestene er en del av produktet og er synlige bare når de trengs.

I løpet av de siste månedene har det dukket opp et knippe slike produkter, og to som utmerker seg spesielt. Det ene er eero (bildet), som konfigureres med en enkel app, kommuniserer status til en cloud-tjeneste som sender sms hvis noe er galt eller trenger oppmerksomhet, og oppdateres automatisk. Den kommer som 3-pack der enhetene plasseres rundt om i huset og etablerer et mesh-nett seg imellom som øker den trådløse dekningen til det ‘eventyrlige’. Spennende selv for oss som må forsake behovet for å titte under panseret på produktene vi kjøper.

Den andre ‘trendsetteren’ i segmentet er Starry, der brukergrensesnitt og utseende har større fokus i markedsføringen enn sikkerhet. Forståelig – det meste av markedet vet ikke at de har et sikkerhetsproblem. Og Starry griper fatt i de typiske utfordringene: Hvem tar båndbredden, hvem er tilkoblet, er båndbredden OK, når skal barnas dingser frakobles etc. via en snerten touchscreen på en elegant dings.

Eksempler på en ny produktgenerasjon tilpasset kundenes behov i stedet for ISPenes budsjetter. Som forenkler, sikrer og flytter teknologi ut av syne til fordel for anvendelighet – også i bokstavelig forstand: De ser ikke ut som miniatyrer at Forsvarets antenneanlegg. Vi bytter gjerne vårt mobilnummer (for statusmeldinger etc.) mot høy sikkerhet og løpende oppdateringer (eero). Produktene blir generelt tilgjengelige i løpet av året og er i første omgang altfor dyre, men synliggjør en trend markedet er overmodent for. Det blir god business for de som treffer.

I løpet av året får Starry og eero selskap av et dusin konkurrenter – inklusive Luma, Securify og Torch. Da ser Internettverden annerledes ut. Sikrere, enklere – tilpasset en digital virkelighet.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.