Kan vi pensjonere skyen?

«Vi sender det bare ut i skyen.» Ironien avslører innstillingen – og et noe ‘frakoblet’ forhold til virkeligheten. Vi skriver snart 2017. Er det fortsatt noen som tror skyen er en vag, ullen ressurs ‘der ute et sted’?

Observasjonen "There is no Cloud - it's just someone else's computer" krasjlander det hele. Det morsomme klistremerket (bildet) landet på vårt skrivebord sist sommer, og fungerer som effektiv påminnelse om at cloud er et konsept, mens ingrediensene er høyst fysiske.

Betimelig – av årsaker vi diskuterte i kommentaren Cloud: Fra god strategi til dårlig unnskyldning for noen måneder siden. Cloud som begrep er mer ullent enn noen gang. Modent for pensjonering. Da blir vi også kvitt den lite innsiktsfulle ‘sender det ut i skyen’ varianten.

Velrenommerte McKinsey publiserte nylig en studie med navnet IT as a Service: From Build to Consume, der tittelen alene gir en god beskrivelse av dagens virkelighet. Det handler ikke om cloud eller ikke cloud, men om tjenester. Organisasjoner av alle størrelser bygger mindre, konsumerer mer. Bygger ikke datasentre, ikke infrastruktur, ikke løsninger, men konsumerer tjenester som alene eller i kombinasjoner – ofte med elementer av skreddersøm i grenselinjene – leverer funksjonaliteten som trengs. Fra tekstbehandling til Machine Learning. Fra regnskap til ERP.

McKinsey kaller det ‘a fundamental shift’ og observerer at mens kostnader er en drivkraft, er behovet for dynamikk viktigere: “… benefits in time to market and quality are driving acceptance.”

Det betyr ikke at gamle løsninger pensjoneres over natten, men at de er på oppsigelse – noen kort, andre lang, men alle må ut fordi digital transformasjon har lite plass til gamle prosesser, metoder og målestokker. Hybrid Cloud – enda et uttrykk som trenger avløsning – florerer, men ingen tror det varer. Det bør ikke vare. Hybrid Cloud er en livbøye, ikke en plattform (se Hybrid Cloud: Fristende blindvei).

«Sender det bare ut i skyen» var morsomt for 8-10 år siden. I 2016 morer det ingen, men avslører mange.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.