Nettbrett: Når OSet svikter

‘2015 – et brett-år’ var vår start på 2015 [Innsikt & utsikt nr. 1/2015]. Vi ønsket oss større, bedre brett, og spådde deres tilgjengelighet i løpet av året. De kom – og skuffet. Fordi forventningen var feil og OSene for dårlige.

Imponerende hardware, sviktende OSer. Surface Pro, iPad Pro – strålende ingeniørkunst med beskjeden bruksverdi fordi operativsystemene ikke leverer. Windows er laget for og passer til laptops og større, iOS er laget for og passer til smarttelefoner. Begge hemmer i stedet for å skape muligheter for de nye brettene. Kombinasjonen stemmer rett og slett ikke.

Derfor ble 2015 ikke det brett-året vi hadde ventet og håpet, snarere tvert imot: 10% nedgang i volum på verdens-basis (estimater per desember 2015). Vi – og mange med oss – er fortsatt bedre tjent med en net-top, i vårt tilfelle en Macbook. En lett, kjapp, tilgjengelig fullfunksjons-maskin som gjør jobben.

Likevel: Noe skurrer i spådommene fra presse og analytikere, og kanskje våre egne forventninger. Brett sammenlignes med laptops og net-tops, og kritiseres for å mangle det ene og det andre.

Men brett var aldri verken telefoner eller laptops.
Men brett var aldri verken telefoner eller laptops. Brett er en egen gruppe, og brett har så langt gjort mer for å akselerere den digitale transformasjonen enn noen annen produktgruppe. Med brettet forsvant papiret fra millioner av møter og møterom over hele verden – først ved at brettet ble sendt rundt, senere ved delingsmekanismer og enda et hakk senere ved deling på storskjerm via AppleTV, Google Chromecast og tilsvarende. I helsevesenet ble brett selve muliggjøreren for heldigitalisering. Brettene står som kassaapparater, produktinformasjonskiosker, som operatørpaneler i industrielt utstyr og tusentalls andre sammenhenger som ingen hadde drømt om for 3-4 år siden. Og sammenhenger der andre produktgrupper rett og slett er uegnet.

Her er det forventningene mer enn utviklingen som bommer.
Her er det forventningene mer enn utviklingen som bommer. På den ene siden forventes det at brett skal ligne på laptops, på den andre siden at de skal ha samme utskiftingssyklus som smarttelefoner (for å opprettholde volumveksten). Brett har lang levetid. Dessuten – de leverer mer: Bruksverdien øker over tid i takt - med nye apper og OS-oppdateringer (se Future Ready: Fra pinling til nyttig), hvilket bringer oss tilbake til utgangspunktet og poenget: De store brettene har enormt ubenyttet potensiale. iPad Pro har 64 bits CPU (A9X SoC) med to kjerner, 4 GB hukommelse og bedre grafikk enn mange net-tops. På utsiden og i praktisk bruk er den iPad Air’s storebror. Her er det noe som mangler.

Og mangelen er OS som passer, som gir tilgang til ressursene og til å utnytte mulighetene. Det kommer. De store brettene får nye OSer i 2016, vokser inn i nye roller – og blir aldri laptops eller net-tops. Heldigvis.


Se også Er macbook vår nye nablet? .

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.