Bakdører: Nederland setter scenen

Mens politikere og politi i store deler av verden vil ha flere bakdører, større fullmakter og mer kontroll, løfter Nederland fornuftens flagg: Bakdører og kreative hull øker risikoen, truer grunnleggende rettigheter og er ‘bad for business’.

Terror er haukenes sterke kort, og spilles kontinuerlig: «Mekanismer for tapping og overvåking er den eneste måten vi kan levere effektiv beskyttelse på.» Det høres plausibelt ut, men harmonerer verken med statistikker eller fornuft. Alle verktøy, inklusive bakdører kan misbrukes, og mulighet for misbruk skaper mistillit, argumenterer hollandske myndigheter – et ekko av argumenter fra teknologisiden gjennom mange år:

“Encryption supports respect for privacy and the secret communication of citizens by providing them a means to communicate protected data confidentially and with integrity” sier en representant for nederlandske myndigheter til nettstedet The Hill, og legger til: «Confidence in secure communication and storage data is essential for the future growth potential of the Dutch economy, which is mainly in the digital economy.»

Lignende konklusjon, men mye tydeligere enn den president Obama presenterte i fjor høst (se Hvem trenger bakdører når vi har brukere?). Og diamentralt motsatt av holdningen britenes David Cameron lanserte for et år siden og nylig repeterte. Cameron og mange med ham trenger bedre rådgivere (se Teknologi, kryptering og naive politikere).

Nederlands offensive og virkelighetsnære innfallsvinkel begrenser seg ikke til sikkerhet og regulerte bakdører. Landets nye folkeregister, som er under utvikling, legger opp til at borgerne selv blir ansvarlige for at informasjonen er oppdatert og etterrettelig. Som i Norge er hollendernes folkeregister allerede en nettressurs for næringsliv og myndigheter, og en som skal videreutvikles. Hvis informasjonen i det nye registeret er feil, stopper posten, offentlige ytelser, lønn, skatt, regninger, tjenester og mye mer. Borgernes incentiv til å sikre at informasjonen er oppdatert og korrekt, er øredøvende – økonomisk og praktisk. For de som ikke er på nett, lages det unntaksløsninger.

En prosess som fortsatt er under utvikling, og en innfallsvinkel vi applauderer. Fokus på muligheter og ansvarlighet. Det ønsker vi oss mer av – også her til lands.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.