En fremtid uten apps?

Apple oppfant verken apper eller app-store, men ga ideen en innpakning markedet likte. Resten er historie. Nå er den snart over.

Per juni 2015 var over 100 milliarder apper nedlastet fra Apples AppStore. Legger vi til konkurrentene, får vi anslagsvis 250 milliarder. Antall apps tilgjengelig i de 5 største app-stores er ca. 4 milliarder. App-relatert omsetning i 2015 landet på over 40 milliarder USD. En formidabel suksess uansett målestokk, men er den levedyktig?

Det overraskende svaret er nei, og årsaken er utvikling. Verden har endret seg dramatisk siden 2008, da Apples AppStore satte scenen for dagens regime. Dessuten: Apper er vedlikeholdsintensive og teknisk sett et tilbakeskritt fra den plattform-uavhengige verden vi var på vei mot på 2000-tallet. På toppen av det hele forteller fornuft og statistikk en langt mer nøktern historie enn tallene ovenfor: Det finnes ikke nok mennesker (og smarttelefoner) i verden til å opprettholde veksten. Og inntektsveksten i app-markedet dabbet av allerede for 4 år siden.

Vi gjennomgikk både tekniske og faktabaserte argumenter i kommentaren App-regime på vikende front for 2 år siden. Argumentene er fortsatt de samme, men de har fått selskap. For det første eksploderer kostnadene. Riktignok kan en ivrig ungdom utvikle og publisere en app på noen dager, men det er langt mellom suksesshistoriene, og plattformbindingen oppleves som plagsom, selv for denne generasjonen.

Dernest er markedets forventninger endret. Vi er på vei mot digital voksenhet eller ‘modenhet’. Vi har kortere ‘attention span’, nye vaner og endret bruksmønster hever terskelen for både apper og tjenester. Nyhetens interesse er borte. Mengden – selv på vår egen telefon – er stor, de er vanskelige å finne, de har inkonsistente brukergrensesnitt og går fort ut på dato. Dessuten: De er ikke søkbare.

En interessant observasjon i seg selv, som diskuteres i en spennende artikkel på nettstedet Fwd:Thoughts under tittelen The Future Without Apps. Blant mange interessante poenger rangerer ‘delivery and discoverability’ på topp – ved siden av plattformavhengighet, som vi kommer tilbake til nedenfor.

I begynnelsen ‘digget’ markedet apps. Vi lastet ned og viste hverandre apps med entusiasme og stolthet. Vi følte delaktighet i fremtiden. Det er lenge siden. Nå unngår vi nedlasting av nye apps hvis formålet ikke er viktig nok. ‘Rabatt hvis du laster ned appen’ er ikke like attraktivt lenger, og venner som deler innhold som i sin tur krever en spesiell app, skaper irritasjon.

Videre tar vi søkbarhet for gitt. Vi søker naboens fødselsdato med samme selvfølge som navnet på Saturns måner. Her feiler apper brutalt. Innhold innestengt i apper er kun unntaksvis søkbart, mens selve appene og deres funksjonalitet er usynlige i Google og Bing. På toppen av det hele kommer generell annonsetretthet. Vi – markedet – er blitt kresne, kravstore og kritiske (KKK).

Hva er alternativet? Her kommer rosinen i pølsen: Alternativet har vært der hele tiden. Ikke så attraktivt i 2008 eller 2010, men allerede i 2012 startet enkelte av de største innholdsaktørene tilbaketoget. I dag ligger de langt foran. De bruker nettleseren som rammeverk, er plattformuavhengige, utnytter nye generasjoner av web-teknologi og er både søkbare, kostnadseffektive og fleksible. Og brukerne liker det de ser. Nettleseren er enkel, tilgjengelig og uproblematisk.

Dessuten – og muligens overraskende: Google og Apple legger tung innsats i å levere både funksjonsrike nettlesere og teknologier som kan supplere dem. Googles ‘App Streaming’ har så langt havnet under radaren for de fleste, men blir en viktig ingrediens i vår mobile hverdag fremover. Konseptet er kjent fra Windows, og harmonerer langt bedre med dagens behov enn vanlige apper – når nettleseren ikke strekker til. Apple har på sin side introdusert ODR – On Demand Resources. Teknisk forskjellig, men resultatet har mye til felles med Googles innfallsvinkel.

Vi snakker om en utvikling, et mål i bevegelse, men først og fremst en erkjennelse: App-regimet er ikke bærekraftig og overlever ikke i den skala vi ser det i dag. En strategisk føring: Investeringer i app-utvikling bør reevalueres. Er forventninger i takt med virkeligheten? For de fleste er en web-basert tjeneste fordelaktig på alle måter. Og foretrukket av brukerne.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.