Digitalisering: Når ledelsen svikter

Digitalisering er ikke et fag, men en prosess. Ikke et valg, men et krav. Ingen overlever uten – ikke i industrien, ikke i helsesektoren, i forvaltningen eller andre steder. Noen bremser, men vet de hva de gjør?

Digital transformasjon – som fortsatt ofte kalles ‘digitalisering’ – er ikke å bruke digitale verktøy for forbedring av manuelle prosesser. Det har vi gjort i 50 år, og tatt ut det meste av potensialet. Ikke nødvendigvis i verktøyene, men i prosessene. Papir flyttes enklere når det ikke er fysisk. Tegninger og bilder endres og sendes raskere, transaksjoner gjennomføres hypereffektivt etc. Men prosessene er de samme gamle.

Praktisk talt alle fagområder – fra helse og omsorg til finans og skipsbygging – har enormt potensiale i å erstatte gamle prosesser, glemme historien og tenke ‘digitalt og ned’ i stedet for ‘manuelt og opp’. Utnytte data + teknologi + fantasi, fjerne manuelle og ofte feilutsatte trinn, gå nye veier. Som å la lastebiler kjøre selv mens sjåføren gjør ‘kontorarbeid’. Bruke video for å vise hva vi snakker om i stedet for å fekte i lufta med telefonen på øret. La en robot fylle pasientens uke-brett med medisiner i stedet for en sliten pleier eller farmasøyt. La Bitcoin og Blockchain revolusjonere finansverden. Selv IT-driften må total-digitaliseres for å henge med i både kvalitet og kostnader.

Alle har historier om hvordan det utenkelige plutselig endret hverdagen – med brett, smarte dingser, kreativ databruk og ‘hemningsløse’ spørsmål. Alle bruker digitale verktøy privat og i jobb, men forbausende ofte ‘bare litt’. Spot-digitalisering. Og ofte er det ledelsen som svikter. Ikke nødvendigvis toppledelsen, men gruppeledere, avdelingsledere og andre nivåer som verken ønsker eller ser behov for forandring.

Det de ikke har fått med seg, er at tidsskalaen er endret. Forandringer som tidligere tok 5-10 år, tar 8-15 måneder. ‘Vente og se’ er blitt ensbetydende med ‘vente og dø’ – ikke bare i næringslivet, men i forvaltningen der muligheter til bedre ressursutnyttelse, høyere tjenestekvalitet og lavere kostnader forspilles. Samtidig forsvinner kompetansen dit de interessante jobbene er. Der er det faglig utvikling og mulighet for vekst.

Den magre trøsten er at også digitalisering gror nedenfra. Brukere og medarbeidere ‘spot-digitaliserer’ – lager nye prosesser i liten skala, optimaliserer hverdagen og får utløp for både frustrasjon og kreativitet. På samme måte som skygge-IT (se Shadow IT – ute av kontroll) herjer i store deler av spesielt industri-Norge fordi IT er for trege eller lite tilgjengelige.

I begge tilfeller er ‘skygge’ bedre enn alternativet, men like fullt et sykdomstegn. Der det finnes skygge-IT har IT sviktet. Der det finnes spot-digitalisering har ledelsen sviktet.

Ledere som ‘ligger bakpå’ må enten tvangsvekkes eller tvangsflyttes. Vi treffer dem jevnlig i forbindelse med foredrag og workshops. De fleste lar seg vekke, noen sågar inspirere, men det kommer ikke av seg selv.


Se også

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.