APP stopp!

Har du lastet ned apper i det siste? Ikke vi heller. Tvert imot har vi slettet og optimalisert. Vi er i godt selskap.

For 5 år siden var egne apper alles ambisjon, nødvendig for markedsføringen og for et godt selvbilde. ‘Bygg en app og du er i business’ var mantraet. Riktig da, feil i dag. Verden har endret seg enormt på 5 år. Forventninger og muligheter likeså. Hvorfor lage en app – med alle dens ulemper – når det samme kan leveres via nettleseren og dekke alle plattformer?

Svaret gir seg selv, men har sittet langt inne i mange miljøer. ‘Se på statistikkene’ får vi tilbake. Og statistikkene taler til appenes fordel. Veksten er formidabel, mengden enorm, businessen tilsynelatende super.

Og det skal de ha. Apper er tidenes suksess. Men hvor imponerende er 3 millioner apper i AppStore hvis 1 million av dem er døde –  gamle travere som få laster ned og ingen bruker lenger, og som kanskje aldri har vært noe annet enn hyllevarmere? Apple slettet nylig 50.000 apper fra AppStore over natten – nettopp fordi de var døde. Hvor mange ‘halvdøde’ de fant, nevnes ikke, men ingen tror noe annet enn at tallet er høyt.

Naturlig – og alt annet enn oppsiktsvekkende. Ikke desto mindre en nyttig påminnelse om at statistikker ofte fortegner virkeligheten. Og som gjør det naturlig å spørre om de enorme nedlastingstallene er reelle, eller et mål på mengden oppdateringer av gamle apper?

Ingen kan svare, men de av oss som ferdes i markedet, ser endringene. Vi og mange med oss har frarådet satsing på egne apps i flere år. Nå kommer utviklingsmiljøene etter. Progressive Web Apps (se kommentaren Progressive Web Apps – en App-killer?) har alle fordelene og ingen av ulempene. Nettlesere har gjort kvantesprang på 2-3 år. Dessuten – uten ense det, har vi fått en flora av nye ‘nettlesere’. Facebook, WhatsApp, WeChat, Slack og en håndfull andre er apper, men fungerer som nettlesere: Plattformer for 3.-parts funksjoner, egentlig underliggende apper. Halve Kina ‘lever’ i WeChat hele døgnet, utfører alt de trenger innenfor plattformen – fra surfing til handel til telefoni til vekking og underholdning. For dem er telefonen en WeChat-dings, verken mer eller mindre.

Slik vil verken Google, Apple eller Microsoft ha det, men i denne kampen kan de havne på sidelinjen. Derfor investeres det mer i mobile nettlesere enn noen gang. Ironisk nok – det var slik Steve Jobs ville ha det da iPhone ble lansert for 10 år siden. AppStore kom under tvang – fordi nettleserne ikke var gode nok. I dag er de der, AppStore har gjort jobben og Steve Jobs fikk rett – enda en gang.

En tydelig trend – med klare konsekvenser: Apper blir ikke borte, men flytter til omgivelser som er klient-agnostiske og ofte kontrollert av andre enn OS- og hardware-leverandørene. En strategisk føring for hele markedet: Glem selvstendige apper, bygg for nettlesere, og velg med omhu.


Se også …

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.