Oracle: Tatt av IBM-syken?

IBM er ganske frisk. Oracle er mindre frisk. Likevel er de ganske like.

Størrelse er trygt og hemmende. Trygt fordi størrelse gir makt, mens massefarten jevner ut turbulens og humper i veien. Hemmende på grunn av begrenset manøvreringsevne i et turbulent marked. IBM og Oracle er store, tunge, trege og solide leverandører av trygghet og bindinger – aldri billigst, ofte bredest, sjelden best, og lette å selge på styrerommet.

Forskjellen mellom de to IT-gigantene er at mens IBM har vært der lenge, er Oracle for nykommer å regne. IBM har hatt nær-døden opplevelser, kommet tilbake, funnet seg til rette i en endret verden og er sin utakt med markedet bevisst. Selskapet er svært synlig hos sine gamle, gode, store kunder, og nesten usynlig i resten av markedet. De kan svare på hvorfor utakten er OK – for dem, og hvordan den blir håndtert. Samarbeidet med Apple som startet i fjor og nå bærer frukter for begge sider, er et eksempel på slik håndtering.

Oracle på sin side synes å operere i en slags fornektelsesmodus: Uforstående til at markedet har endret seg kraftig på 5 år, og på full fart mot å gjenta IBMs nesten-katastrofale feil fra 80- og 90-tallet. Lanseringen av cloud-tjenester i hopetall i sommer, demonstrerte ‘smitten’ ettertrykkelig. Intet mindre enn 24 nye cloud-tjenester kom ramlende på én gang. Profesjonelt levert fra en profesjonell organisasjon, stor bredde og dybde – høyt nivå som vi er vant med fra den kanten. Likevel skurret det kraftig. For det første fordi hele pakken bar preg av ‘catch up’ med markedet. Tjenester som mange av de største konkurrentene hadde hatt i +- 2 år. For det andre en utviklingsmessig utakt: Mens resten av markedet har lagt bak seg klassiske distingsjoner mellom cloud-nivåer – IaaS, PaaS, SaaS – fordi de forvirrer med enn de hjelper, står Oracle på stedet hvil. For det tredje en holdningsmessig utakt. IT-miljøer flest – også enterprise-kunder – har heterogene datamiljøer. Microsoft SQL, IBM DB2, SAP og flere i tillegg til Oracle. Nye tjenester, ikke minst mobile back-end tjenester (MBaaS), må spille sammen med alle. Oracle er veldig Oracle-orientert.

Markedet trenger et friskt, foroverlent Oracle. Et konkurransemessig balansepunkt som er current, ikke 2 år bak, som er pragmatisk, synlig og attraktivt, aller helst ledende også utenfor egen hjemmebane.

Legg igjen kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.