iOS 9: En trendbryter

Definitivt ingen trendsetter, snarere tvert imot: iOS 9 stopper sammensmeltingen av brett og smarttelefoner. Og akselererer en konvergering mellom netbooks og brett.

Apples iOS 9 serverer mange små og viktige forbedringer, få store. Lite oppsiktsvekkende, nærmest business as usual, med et par unntak: En pekemekanisme og en skjermdeling. Ved første øyekast trivielle selvfølgeligheter, ved nærmere ettertanke mulige ‘game changers’.

For brukere flest er brett og smarttelefoner verktøy for konsum av nettjenester (innhold) og kommunikasjon. Vi skriver gjerne meldinger og notater, men ikke stil og noveller. Produksjon av innhold fungerer mye bedre og enklere på netbooks eller større – våre dagers skrivemaskiner.

Av to hovedårsaker: Klipp-og-lim er mulig, men tungvint. Og klipp-og-lim er vi helt avhengige av. Linker, sitater, bilder, snutter, objekter fra andre verktøy er selvsagte ingredienser nærmest uansett hva vi produserer. Fra brev til rapporter, fra analyser til presentasjoner. Det tar for lang tid på brett. I tillegg er selve skrivingen klønete. Vi skriver greit nok, men å navigere tilbake for rettelser og endringer er tidkrevende og til tider irriterende. Med mindre vi har separat tastatur, hvilket omgjør brettet til en halvveis netbook allerede.

iOS9 retter begge, den første omtrent som ventet, den andre overraskende. Skjermdeling – to apper synlige på samme tid, flytter klipp-og-lim til nesten samme nivå som vi er vant med. Enkelt brukergrensesnitt med kjente og logiske fingerbevegelser. [Media kaller det multitasking, men glemmer å gjøre oppmerksom på at det er brukeren som multitasker. Brettene har multitasket i teknisk forstand i lang tid.]

Den nye pekemekanismen kom overraskende og er nærmest genial i sin enkelhet. To fingre på tastaturet omgjør det til en pekeplate. Hvorfor har ingen tenkt eller gjort noe med det før?

Resultatet er forutsigbart. Avstanden mellom brett og smarttelefoner øker igjen, etter å ha minket i flere år (se Hvem dør først, smarttelefon eller brett?). Små brett (som iPad mini) er døende, ultra-netbooks (‘nablets’, se Er nye MacBook en nablet?) presses nedenfra og pekeskjerm (som MacBook mangler) blir obligatorisk. Større brett kommer, og millioner av brukere hvis første eksponering for den digitale verden var brett, forblir i brett-segmentet. Trygt, enkelt, godt nok.

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.