Er nye MacBook en 'nablet'?

Hørt om phablet? Brett som nesten er telefon, eller var det omvendt? Apples ferske MacBook er notebook, nesten brett. En ‘nablet’. Den første i sitt slag. Enda et brutalt oppgjør med historien. Typisk Apple.

Apples Watch stjal showet, men som så ofte før var den egentlige nyheten mellom linjene. Ikke slik å forstå: Apples Watch er viktig nok – vil gi IT grå hår og annet i flere år fremover. Og kanskje forandre måten vi bruker teknologi på.

For den nye MacBook’en er ‘kanskje’ borte. Ikke revolusjonerende, men trendsettende. Nesten brett i vekt og størrelse, med de fleste fordelene og få av ulempene. Likhetspunkter utover størrelse: What you see is what you get – ingen oppgraderingsmuligheter, én eneste konnektor, fokus på batteri fremfor ytelse (ytelse på nivå med de kraftigste brett på markedet). Fordelene fremfor brett er først og fremst full size, fast og kompakt tastatur, pekeredskap uten å løfte hånden, 12″ skjerm.

MacBook kunne hatt touch-skjerm, ‘prisen’ ville vært tykkere skjerm og høyere vekt. Like fullt et interessant bortvalg som kompenseres av en uvanlig pekeplate: Større og med en ny dimensjon – dybde, som ikke finnes på noen utstyrstyper så langt, ei heller phablets. Grunnlag for nye uttrykksformer. Slike muligheter blir lett vanedannende. Vi husker fortsatt overgangen fra én- til fler-fingers plater for snart 10 år siden. 2 timer og vi var konvertert. En énveiskjørt gate.

Den andre overraskelsen er valget av Intel-prosessor. Med ARM kunne maskinen kjørt iOS uten videre. Særlig fjernt er imidlertid iOS ikke uansett. Ta en titt på hovedkortet, som til forveksling ligner på tilsvarende i iPad Air 2.

Mon tro om ikke dette er Apples nye ‘oversize’ nettbrett, som har levd på ryktebørsen i snart 2 år. I så fall: Smart og modig fordi selskapet enda en gang tar et brutalt oppgjør med historien – sin egen og markedets. Fjerner rubbel og bit av ‘gammeldagse’ tilkoblinger – USB, strøm, nett, SD-kort, HDMI/VGA etc., og serverer noe vi enten kan kalle ‘helt nytt’ eller ‘helt brett’. Som alle mobile dingser fra Apple – fra iPod via iPhone til iPad – har nykommeren én eneste utvendig plugg – en USB-variant noen har hørt om, få har sett og ingen andre bruker. Som skal dekke hele spekteret – fra lading til HDMI.

Irriterende i første omgang. Vi ser umiddelbart for oss en håndfull kostbare dingser som må være med i veska. Men når vi titter i brett-veska, finner vi kun lader og A/V-kabel. Hvis vi jevnlig trenger mange ulike ‘klassiske’ tilkoblinger, er verken tablet eller ‘nablet’ riktig valg.

Konkurrenter? Ingen. Det nærmeste vi kommer er Lenovos ThinkPad Helix, et ‘brett med docking’. Dem er det det mange av, inklusive iPad og Samsung Galaxy med ulike tastatur-varianter. Vel og bra, men ‘nablets’ er de ikke.

Mon tro om vårt nye brett blir en ‘nablet’ på ca. 900 gram? Vekt, tastatur, størrelse og ytelse frister…

Vær den første til å kommentere

Skriv en respons

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.